Mátészalka

2020.12.09. 20:00

Mátészalkai talajszennyezés: milliárdokba kerül a kármentesítés

Egy közel ötven éve húzódó ügy végére kerülhet pont, megvédik a város vízbázisát.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Dr. Hanusi Péter polgármester közösségi oldalán számolt be az esetről, ismertetve a megyei kormányhivatal környezet- és természetvédelmi főosztályának napokban kézhez kapott határozatát. A levelet több olyan mátészalkai lakos is megkapja, akinek az egykori Magyar Optikai Művek területének közelében van ingatlanuk.

Elásták a hulladékot

– A még a rendszerváltás előtt működő vállalat a környezettel nem törődve szabadult meg a gyártás során keletkezett hulladéktól. Egyszerűen elásták a telephelyeken, legyen szó selejtes optikai lencsékről vagy káros anyaggal teli tartályokról. Mint kiderült, így jártak el Mátészalkán is, de eddig úgy látszott, hogy csak a volt üzem területén szennyeződött a talaj.

– Az állami céget ugyan régen felszámolták, a károk okozóit azonban nem vonták felelősségre. Az önkormányzat megpróbált megoldást találni a problémára, de a feladat meghaladja a jogi és anyagi lehetőségeinket. A ma már döntő többségében magánkézben lévő terület kármentesítése több milliárd forintba kerül, így egyetlen lehetőségünk maradt: felhívtuk a kormány figyelmét az ügyre, és sürgettük annak megoldását.

A kormány meghallgatta a kérésüket, és anyagi támogatást adott az Agrárminisztériumnak arra, hogy innovatív kutatás-fejlesztés keretében szakcég tervezze meg a helyszín adottságaihoz és a szennyeződéshez mérten azt a leghatékonyabb kármentesítési technológiát, ami alkalmas lesz a mátészalkai vízbázis megvédésére is.

Dr. Hanusi Péter hozzátette: akkor még úgy tűnt, hogy csak ipari területekről van szó, de az évtizedekkel ezelőtt okozott kár mértékére a nemrég lezárult hatósági vizsgálat derített fényt. A környezetvédelmi főosztály tájékoztatása szerint a nagyüzem területén földbe ásott hulladékból szivárgó anyagok elérték a lakóövezet több ingatlanát is. Felvette a kapcsolatot az Agrárminisztériummal, ahol arról tájékoztatták, hogy a megbízott kutatás-fejlesztést végző cég megkezdte a feladat végrehajtását.

Részletes terv kell

Megkerestük az üggyel kapcsolatban a megyei kormányhivatal környezet- és természetvédelmi főosztályát.

Kiderült, a szennyezés harminchárom ipari és hatvanhárom lakossági ingatlant érint, a talajvíz közel huszonkét, a talaj tizenhét hektáron szennyeződhetett el.

A telephelyen és környezetében halogénezett alifás szénhidrogén szennyeződés található, aminek a forrása nem ismert, de a szennyező anyagok alapján egyértelműsíthető, hogy az egykori Magyar Optikai Művek tevékenységéhez köthető.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és az Agrárminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a megfelelő technológia alapján a kármentesítés mihamarabb elkezdődhessen. Ehhez műszaki beavatkozási terv elkészítésére lesz szükség, ami tartalmazni fogja a kármentesítési technológiát, annak módszertanát, időtartamát, valamint a várható költségeket – tájékoztatott a hivatal.

Gyártásra előkészített félkész szemüveglencsék a Magyar Optikai Művek mátészalkai gyáregységében 1974. július 25-én | Fotó: MTI/Kovács Sándor

KM

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában