Szilveszter

2020.12.29. 11:30

Most akkor lehet, vagy nem lehet tűzijátékot vásárolni? Kiderült!

A szabályok megszegése esetén akár 150 ezer forint büntetés is kiszabható.

MI

Vincze Miklós egész évben forgalmazható tűzijátékokat árul

Fotó: Pusztai Sándor

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a december 10-i kormányinfón jelentette be, hogy az idén a kijárási tilalom miatt nem lehet tűzijátékokat venni, betiltják ezek árusítását. A pirotechnikai eszközök árusításával foglalkozó vállalkozások értelmezése szerint ha kihelyezett konténerekből nem is, de az üzletekben továbbra is árusíthatóak a tűzijátékok és petárdák, a tiltás pedig csak közterületre vonatkozik. Az értelmezést a rendőrség is megerősítette: az üzletekből beszerezhetők az eszközök, és magánterületen használni is lehet őket, a szabályok megszegése esetén viszont 150 ezer forint büntetés is kiszabható – írja a Világgazdaság. Utánajártunk, hogyan látják a helyzetet a helyi kereskedők, és hogyan hat az idei rendhagyó szilveszter a vásárlói igényekre.

Vincze Miklós nyíregyházi ajándékboltjában várja a tűzijátékra és humoros partikellékekre vágyókat. Elmondta: az idei szilveszter sokkal szolidabbnak ígérkezik, a szabályok miatt nem lehet akkorát „durrantani”, mint máskor.

– Kisebb társaságok gyűlnek majd össze, az emberek is apróbb tűzijátékokat keresnek, mint a korábbi években. Olyan tűzijátékokat árulunk, melyeket egész évben lehet forgalmazni, ezért a kínálat nálunk nem változik, és a forgalom is csak átlagosnak mondható – tudtuk meg Vincze Miklóstól, aki azt is elárulta, a P1-es és P2-es pirotechnikai kategóriába tartozó termékeket most is meg lehet vásárolni.

Kisebb kereslet

– Az utóbbiak között is van olyan, ami „nagyot szól”, és az ára is több tízezer forint. Az egyéb szilveszteri partikellékek forgalma viszont szinte nulla: tavaly ilyenkor rengeteg parókát és egyéb vicces terméket adtunk el, most viszont nagyon kicsi rájuk az igény. A járványügyi intézkedések miatt nem lehet nagyobb bulikat tartani, a kisebb családi összejövetelekhez pedig nem nagyon vásárolnak az emberek partikelléket – részletezte Vincze Miklós, hozzátéve: ha teljesen betiltották volna a tűzijátékozást, akkor nemcsak a konténeres árusok, hanem ő is lakatot tehetett volna az ajtóra.

– Először mi is azt hittük, hogy egyáltalán nem lehet forgalmazni a tűzijátékokat, de később kiderült, hogy bizonyos termékeket árulhatunk. Sok vásárló kérdezi tőlünk, lehet-e tűzijátékozni vagy sem, ezért mindenkit tájékoztatunk, hogy magánterületen az egyes és kettes kategória termékeit az idén is lehet használni – ismertette az új szabályokat a kereskedő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenki legyen tekintettel másokra, és csak úgy használja a pirotechnikai eszközöket, hogy ne zavarja mások nyugalmát.

Elesnek a bevételektől

Jakab György már több éve értékesít tűzijátékokat, az aktuális szabályozás miatt azonban az idén nem nyithatta meg a standját. Lapunknak elmondta, nem ért egyet a tilalommal, hiszen az csak a konténeres árusításra vonatkozik, az üzletekben továbbra is legálisan juthatnak hozzá az emberek a durrogtatnivalóhoz.

– Megértem, hogy el kell kerülni a csoportosulásokat, de úgy vélem, felemásra sikerült a szabályozás. Vagy teljes tilalom kell, vagy semmi, hiszen a kisebb vállalkozóknak ez most hatalmas bevételkiesés. Aki tűzijátékot szeretne, most is megveheti, ezen a tilalom sem változtat: mindegy, hogy tőlem, egy konténerből veszi meg a rakétát vagy egy nagyobb üzletből – fejtette ki véleményét Jakab György.

Olvasónk, Vadászi Józsefné nem rajong a tűzijátékokért, szerinte kidobott pénz a szilveszteri „durrogtatás”. – Semmi értelme sok tízezer forintot elpufogtatni egy éjszaka alatt. Tudom, hogy sokan szeretik, ez az ő dolguk, a mi családunk nem követi a példájukat. A háziállatok is félnek az erős hanghatásoktól, arról nem is beszélve, hogy a szomszédok között is számos konfliktus alapja a hangzavar – mondta Vadászi Józsefné.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában