Nyíregyháza

2020.12.21. 07:00

Nyíregyházi szobrász műve ékesíti a falat Beregszászon

A koronavírus-járványhelyzet idején is ápolják a hagyományaikat.

LTL

Szabó Árpád gimnáziumi igazgató és Beke Mihály András konzul a diákok körében | Fotó: Kovács Elemér

Felavatták dr. Bellyei László író, újságíró, kritikus, főiskolai tanár emléktábláját, aki a Beregszászi Állami Reálgimnázium, majd a Beregszászi Magyar Királyi Állami Gimnázium tanára és igazgatóhelyettese volt.

Dalmay Árpád, az emléktáblát ajándékozó, nyíregyházi székhelyű Beregszászért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szent György Lovagrend tagja elmondta: – Ez a dombormű, melynek alkotója a nyíregyházi szobrász, Lengyel Tibor, gyarapítja azoknak a híres személyiségeknek állított emlékjelek sorát, akik kötődtek a tanintézethez: Dsida Jenőét, dr. Jantsky Béláét, Deákné dr. Bartha Katalinét, Bárdos Lászlóét, Polónyi Károlyét, Polónyi Jolánét, dr. Ortutay Elemérét és Kerényi Gyuláét.

Alapítványunk fő célja a Beregszászban, a Beregszászi járásban és az utóbbi időben az egész egykori Bereg vármegyében élő magyarság nemzeti azonosságtudatának erősítése, történelmi múltunk megismertetése.

– De egyúttal arra is a törekszünk, hogy az itt élő ukrán, orosz és más nemzetiségű emberek tudomást szerezzenek a vidék múltjáról, ismerjék meg az itt élt, a város életében egykor fontos szerepet játszott híres embereket, amivel remélhetőleg az őslakosság iránti megbecsülésük is táptalajra talál.

Tarpán és Szabolcsbákán is

– Törekvésünket nem csupán emlékjelek állításával igyekszünk elérni, bár ez tevékenységünk meghatározó jellemzője, hanem könyvek, DVD-lemezek, orvosi műszerek, segélycsomagok eljuttatásával is, elsősorban iskoláknak, könyvtáraknak, orvosi rendelőknek. Hogy csupán az emlékjeleket említsem: az utóbbi években három mellszobrot, két emlékművet és két tucatnál is több emléktáblát hoztunk létre.

Szabó Árpád gimnáziumi igazgató és Beke Mihály András konzul a diákok körében | Fotó: Kovács Elemér

– Ez irányú tevékenységünk nem korlátozódik Kárpátaljára: korábban a Pest megyei Nyáregyházán állítottunk emléktáblát Fedák Sárinak, október 23-án pedig Tarpán avattuk fel a cseh megszállás elől oda menekült Beregszászi Magyar Királyi Állami Főgimnázium emléktábláját, november 12-én pedig Szabolcsbákán helyeztük el az élete utolsó 13 évét ott töltött és a községben alkotott vitéz Ortutay Zsuzsa emléktábláját.

Bellyei László Zapf Lászlóként született 1910-ben, a ­Bellyei nevet 1938-ban vette fel. A beregszászi emléktáblát Szabó Árpád gimnáziumi igazgató és Beke Mihály András konzul leplezte le az iskola falán.

Beregsomban is avattak

A település szülötte Sütő Kálmán költő, irodalomszervező születésének 110. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak és megemlékezést tartottak a beregsomi községi könyvtár udvarában. Békésyné dr. Lukács Angéla, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja hangsúlyozta, hogy a megemlékezést az őszinte tisztelet és szeretet hívta életre. Reményét fejezte ki aziránt, hogy ez a szép hagyomány továbböröklődik majd, és idevonzza az ifjú generációt, amelynek át lehet adni a múltbéli pillanatokat, amiket Sütő Kálmán emléktáblájához köt az emlékezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában