Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.12.11. 17:30

Veszélyt rejtő játékok

A megvizsgált termékek mintegy fele nem felelt meg az előírásoknak.

Mindig legyünk körültekintőek, amikor csemeténknek új játékot vásárolunk, hiszen bár nem is gondolnánk, de egy nem megfelelően kialakított játék akár fulladásveszélyt is okozhat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumaiban az idén már több mint százféle gyermekjátékot vizsgáltak meg, és a termékek mintegy fele nem felelt meg az előírásoknak, harmaduk használata pedig súlyos kockázatot jelent – hívta fel a figyelmet az ITM.

Veszélyes alkatrészek

A vizsgálatban nyolcvannégyféle, kereskedelmi forgalomban kapható és tizennyolc, vámhatáron mintavételezett terméket vettek górcső alá. Az eredmények beszédesek, hiszen a vizsgált, kereskedelmi forgalomban kapható termékek közül 29 nem felelt meg az előírásoknak, a vámhatáron mintavételezett játékok közül pedig 16 volt problémás.

A játékok apró alkatrészei fulladásveszélyesek lehetnek | Illusztráció: Shutterstock

A leggyakoribb kockázatot a játékok levehető apró elemei vagy könnyen letörő alkatrészei jelentik, de több játéknál határérték feletti értékben volt jelen a káros hatású ftalát nevű lágyítószer is. Az összecsukható játékok sem veszélytelenek, hiszen a vizsgált babakocsik, vasalódeszkák esetében előfordult, hogy nem lehetett őket megbízhatóan rögzíteni, így terhelésre összecsukódhatnak.

Több szempontot vizsgálnak

Görömbeiné dr. Balmaz Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület elnöke elmondta, a felügyelők vizsgálják a játékok anyagát, festett termékek esetén a színezőanyag összetételét és a játékok nagyságát is.

– Utóbbi azért fontos szempont, mert az apró elemeket a kicsik akár le is nyelhetik. Arra is ügyelnek a szakemberek, hogy a vizsgált játéknak van-e olyan alkatrésze, ami letörhet, és fulladást vagy egyéb sérülést okozhat. A fulladásveszély a zsinórral ellátott termékeknél is fennállhat – részletezte az elnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a termékek csomagolásán minden esetben fel kell tüntetni, hogy az milyen korosztálynak szól.

– Más és más a gyermekek belátási képessége az egyes korosztályokban, egy pici gyerek még mindent a szájába vesz, de egy nagyobb gyermek esetén már nem kell ezzel számolni.

A játékok kiválasztásánál segítségünkre lehet a CE jelölés is, ami arról árulkodik, hogy a termék megfelel a rá vonatkozó előírásoknak, így biztosabbak lehetünk abban, hogy nem okoz majd balesetveszélyt

– tudtuk meg Görömbeiné dr. Balmaz Katalintól.

A fogyasztóvédelem szakemberei a korábbi években a mágneses játékokat is vizsgálták, a 30 termékből akkor 8 bizonyult veszélyesnek. A lenyelhető vagy túl erős mágneses alkatrészek ugyanis bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában