Nyíregyháza

2021.01.04. 14:54

A feladatmegoldás öröme

Országos matematikaversenyt nyert a Kodály-iskola 4. osztályos csapata.

MML

Az országos Bolyai Matematikai Csapatverseny internetes döntőjében a múlt év decemberében szép nyíregyházi siker született, ugyanis a Kodály Zoltán Általános Iskola Semsey Panna, Szuchánszki Nóra, Tamás Ilka és Bárány Zalán összetételű 4. osztályos csapata az első helyet szerezte meg.

Változatlan felállásban

A verseny menetéről, a fiatalok felkészítéséről osztályfőnökükkel és egyben a matematikát tanító pedagógusukkal, Tóthné Miholecz Judit tanítónővel beszélgettünk.mate

– Nagy múlttal rendelkező, neves matematikai csapatversenyről van szó, ami jól méri a diákok együttműködési készségét is. Ez a kis csapat ugyanebben a felállásban tavaly is elindult a versenyben, a megye második legjobb csapataként be is jutott a döntőbe, azonban a döntő a koronavírus-járvány miatt elmaradt – tájékoztatta szerkesztőségünket a fiatalokat felkészítő pedagógus.

Együtt ünnepelték a győzelmet a csapattagok: Szuchánszki Nóra, Tamás
Ilka, Semsey Panna, Bárány Zalán
Fotó: Tamás István

– A szervezők az őszi tanévben online formában hirdették meg a megmérettetést. A csapattagok szülei sokat segítettek abban, hogy folyamatosan szervezték maguk között a gyakorlások helyszínét, az újságon keresztül is köszönöm nekik az áldozatos munkájukat.

A kodályos diákok a második legjobb eredménnyel jutottak be az országos döntőbe, amit december első hétvégéjén rendeztek meg az internet révén.

A sok gyakorlásnak meglett a jutalma, hiszen az évfolyamukban megnyerték a versenyt.

Sajátos látásmód

– Ennek a csapatversenynek a nehézsége abban rejlett, hogy a feladatok nem az iskolai tanagyagra épültek, más problémalátást igényeltek, összefüggések keresésén volt a hangsúly. Lehet, hogy egy diák ötösre tudja az iskolai matematikai anyagot, de nem biztos, hogy rendelkezik azzal a sajátos látásmóddal és gondolkodásmóddal, ami ezeknek a feladatoknak a megoldásához kell – folytatta Tóthné Miholecz Judit, aki gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a különböző versenyekkel kapcsolatban, hiszen harminc éve van a pedagógusi pályán, a Kodály-iskolában pedig tizenöt esztendeje oktatja-neveli a nebulókat.

– A versenyző diákokat harmadik osztályban vettem át, már a korábbi tanító néni is felhívta a figyelmemet a tanulók tehetségére. A gyermekek komolyan érdeklődnek a matematika iránt, belső motivációval rendelkeznek, a feladatmegoldás öröméért dolgoznak együtt, s ez ma ritka tulajdonság. Talán ez lehet a sikerük titka.

Szomorúság szeptemberig

Óhatatlanul is felvetődött a kérdés: vajon milyen érzés lesz a tanév végén elbúcsúzni a tanítványoktól, akik szeptembertől már felső tagozatosak lesznek? – Nagyon fog fájni a búcsúzás, hiszen jó közösségről van szó, s a szülők is megadnak minden segítséget a munkámhoz. A szomorúság júniustól szeptemberig tart majd, hiszen kapok egy új osztályt új gyermekekkel, s akkor már velük kell ugyanolyan lelkesen foglalkoznom, mint ahogyan tettem az elődeikkel – mondta befejezésül Tóthné Miholecz Judit. MML

Együtt ünnepelték a győzelmet a csapattagok: Szuchánszki Nóra, Tamás Ilka, Semsey Panna, Bárány Zalán

Fotó: Tamás istván

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában