pontonhíd

2021.01.08. 13:50

A híd helyett kompon lehet átkelni

Január elején elbontották a tiszadobi pontonhidat.

JG

A pontonhíd bontás közben

Fotó: Pusztai Sándor

Az elmúlt év végén megkezdték, majd január elején be is fejezték a tiszadobi pontonhíd elbontását. A folyón átkelést tavaszig komppal biztosítják.

Fontos a településnek

– Számunkra több szempontból is nagyon fontos a település határában lévő pontonhíd – árulta el lapunk érdeklődésére Bán György, Tiszadob polgármestere.

– Egyrészt azért, mert az építmény üzemeltetése munkahelyeket biztosít, ami ebben a térségben nagyon fontos. Másrészt pedig Tiszadob területe nyolcezer hektár, ebből több mint ezer a Tisza túloldalán található. Emiatt különösen fontos, hogy a tavasztól késő őszig tartó időszakban hogy lehet megközelíteni ezeket a mezőgazdasági területeket. Természetesen a komp is átviszi a traktorokat és a gépeket, de ilyenkor mindig megvárják, amíg megtelik, és csak utána kelnek át a túlpartra, a pontonhídon viszont folyamatosan lehet közlekedni a megfelelő szabályok betartásával.

A két megye közötti közlekedésben is meghatározó jelentősége van a tiszai hídnak.

– Ez így igaz – erősíti meg Bán György. – A pontonhíd tavasztól őszig nagy forgalmat bonyolít le. Különösen igaz ez a mögöttünk álló évre, mert nemrégiben megújult a Tiszalúc és Tiszadob közötti út, így Nagycserkesz irányába az eddiginél jóval nagyobb komfortérzettel lehet közlekedni. Ennek köszönhetően még a korábbinál is jóval nagyobb lett a forgalom. A településünk is kedvelt célpontja a turistáknak. Bár most az Andrássy-kastély nem látogatható, de Tiszadobnak számos más nevezetessége is van, amiért érdemes hozzánk betérni. Arról nem is beszélve, hogy Miskolc irányából nem feltétlenül kell Tokaj felől megközelíteni a megyeszékhelyet, ezt az utat felénk kerülve is lehet rövidíteni.

Tavaszig pihenőben

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától kapott tájékoztatás szerint a tiszadobi pontonhíd a Tiszalúc–Nagycserkesz összekötő úton található, a Tiszát Tiszadob külterületén keresztezi. A híd a jelenlegi helyén 1942-től üzemel, amikor a polgári állandó híd megépítése után az ott felszabaduló ideiglenes hidat áthelyezték Tiszadobra.

A hajóforgalmat a hajózó nyílás (a 49 méter hosszú kiúszó tag) ideiglenes megnyitásával lehet biztosítani. A tiszadobi pontonhíd szerkezete egy-egy fel-, illetve lejáróhídból és a tulajdonképpeni pontonhídból áll.

A híd üzemeltetése időszakos. Jégzajlás előtt ugyanis el kell bontani, és a hídtagokat téli telelőbe kell vontatni. Általában áprilistól decemberig üzemel, de az üzemeltetést a jelentősebb árhullámok is korlátozzák.

A hídon 10 tonnás súlykorlátozást, 5 kilométeres sebességkorlátozást és a tehergépkocsiknak 100 méter legkisebb követési távolságot írnak elő.

Amikor a pontonhidat elbontják, akkor úgynevezett köteles kompot állítanak üzembe, amelynek a teherbírása 16 tonna. A komp a híd üzemelésével párhuzamosan a híd teherbírását meghaladó járművek átkelésében is közreműködik. A kompátkelő működési rendje folyamatos, de az üzemelési vízszinttartományon kívül, erős uszadéklevonuláskor, jégzajláskor a kompközlekedés is szünetel.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában