Közös érdekünk a védettség

2021.01.12. 14:00

„A koronavírus elleni védőoltás fontossága felülírja azt, hogy valakinek fizetve van-e a tb-je”

Akiknek érvénytelen a tajszámuk, a Covid elleni vakcinát azok is ingyenesen igényelhetik.

KM

Koronavírus elleni védőoltást adnak be egy nyíregyházi idősotthon lakójának

Fotó: Sipeki Péter

December eleje óta jelezheti regisztrációval az igényét a lakosság a koronavírus elleni védőoltásra. A Pfizer–BioNTech vakcinája – az Európai Gyógyszerügynökség és a hazai szakemberek jóváhagyása után – hazánkba is megérkezett. Először az egészségügyi és a szociális intézmények dolgozói, majd a legnagyobb hazai idősek otthonai lakói is felvehették az oltást, szombaton a nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonában is megkapták a vakcinát a dolgozók.

Mint ahogyan arról lapunkban korábban beszámoltunk: a hazipatika.com cikke szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő megerősítette: a közfinanszírozott egészségügyi ellátásból kiesettek is térítésmentesen kaphatnak koronavírus elleni vakcinát.

Jelez a rendszer

– A koronavírus-járvány ideje alatt megcsappant a betegforgalom, hiszen nagyrészt telefonon keresztül beszélünk a páciensekkel, így az elmúlt időszakban ritkábban fordult elő, hogy a tajszám online ellenőrzése során „nem érvényes” visszajelzéssel találkozunk – mondta el lapunknak dr. Kerényi Attila háziorvos. – Több oka is lehet, ha valakinek nincs hazai tb-je, például külföldön biztosított, vagy valamilyen okból nincs befizetve a járuléka.

Hozzátette: korábban átlagosan heti egy-két alkalommal találkozott ilyen esettel, a jelenlegi járványhelyzetben azonban jóval ritkábban, körülbelül havonta. Ilyenkor figyelmeztetik a beteget, hogy rendeznie kell a társadalombiztosítását.

Közös érdek

– Amikor szólunk a problémáról, vannak, akik már tudnak róla, és elmondják, hogy hamarosan megteszik a ­szükséges lépéseket, azonban olyan is előfordul, hogy a páciens csodálkozva fogadja a hírt – emelte ki dr. Kerényi Attila. – Sajnos, találkoztam már olyan esettel, hogy a beteg azt hitte, a munkáltatója fizeti utána a szükséges ­járulékokat, és csak az orvosi rendelőben tudta meg, hogy ez nem így van. Nagyon ritkán valamilyen adminisztrációs hiba miatt mutatja a rendszer érvénytelennek a tajszámot, ilyenkor ez a tb-ügyfélszolgálathoz fordulva megoldható.

– Az ellátás nem tagadható meg azoktól sem, akiknek nincs érvényes társadalombiztosításuk – tette hozzá a háziorvos. – Ezeket a betegeket ugyanúgy megvizsgáljuk, és szükség esetén gyógyszert is felírunk a számukra. Ezért a vizsgálatért nem kell fizetnie a rendelőben, csak annyit teszünk, hogy felhívjuk a figyelmét a problémára.

– Véleményem szerint a koronavírus elleni védőoltás fontossága felülírja azt, hogy valakinek fizetve van-e a tb-je, vagy sem, hiszen a beadással nemcsak az egyént, hanem a környezetét is védjük. Különösen igaz ez mindazokra, akiknek önhibájukon kívül vált érvénytelenné a tajszámuk. Nem tartom etikusnak az olyan helyzeteket, amikor egy beteg tudatosan nem rendezi a biztosítását, de úgy gondolom, hogy még ezekben az esetekben is kapja meg mindenki a vakcinát, aki kéri. Ez most nemcsak egy-egy ember személyes érdekeiről, hanem valamennyiünk egészségéről szól – zárta gondolatait dr. Kerényi Attila.

Teljes áron

– A beteg a recepttel igazolja, hogy szüksége van az orvos által felírt, vényköteles gyógyszerre. Akkor sem tagadhatjuk meg tőle, ha nincs társadalombiztosítása, viszont teljes áron kell megvásárolnia az államilag támogatott orvosságot – magyarázta dr. Zajácz Tamás. A 100 Éves Patika tulajdonosa hozzátette: amikor az orvos felírja a receptet, jelezheti, azt szeretné, hogy a beteg teljes áron jusson hozzá az orvossághoz. Ebből már a gyógyszerészek tudják, hogy valószínűleg nincsen tb-je.

– Ritkán, de előfordul, hogy nincs társadalombiztosítása a vásárlónak, ilyenkor a kollégák részletesen tájékoztatják a lehetőségekről – fűzte hozzá.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában