A rabbik sírját gyakran felkeresik

2021.01.05. 20:00

Egész évben várják majd a zarándokokat

Az épületben lesz többek között imaterem, rituális fürdő, kóser konyha és múzeum is.

M. Magyar László

Fotó: M. Magyar László

A nyírtassi zsidó temetőben fekszenek a település nagy rabbijai, a nyírtassi haszid közösség „ősatyái”: rabbi Mesulam Feis és fia, Elimelech Lőwy. A sírjuk fölé a hívek egy-egy épületet emeltek, s ott nyugszanak a rabbik a feleségükkel együtt.

Folyamatos üzemeltetés

A rabbik sírját gyakran felkeresik zsidó zarándokok, akik távoli földrészekről is elutaznak a nyírségi kis községbe, hogy leróják tiszteletüket a haszid ősök előtt a helyi zsidó temetőben. A megfelelő turisztikai infrastruktúra kiépítéséért jött létre a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projekt, ami Nyírtass mellett további 4 településen – Makón, Miskolcon, Sátoraljaújhelyen és Nagykállóban is – valósít meg újabb beruházásokat a zarándokok megfelelő fogadása érdekében.

Készül a zarándokközpont
Fotó: M. Magyar László

Nyírtasson a távolról érkezőkre gondolva döntött úgy a Hácár Hákodes Tass Alapítvány, hogy a projekt keretei között megépít egy folyamatosan üzemelő zarándokházat a községben a zsidó temető közelében. A tervek szerint az épületben lesz többek között imaterem, rituális fürdő hozzá kapcsolódó öltözőkkel és gépészeti helyiségekkel, lesz továbbá egy nagy méretű étkezőhelyiség, kóser konyha, múzeum, raktár, iroda és mosdóhelyiség is. Hamarosan szerkezetkész lesz az épület, s következhetnek a belső munkálatok.

További bővítés

A projekt vonzereje azonban az előzetes felmérésekhez képest az építés során jelentősen felértékelődött, így a jelenleg épülő zarándokközpont mellett egy újabb, különböző rendezvények megtartására alkalmas épületet is kialakítanak majd a szakemberek. Ennek a bővítésnek köszönhetően az épület eredetileg tervezett 75 fős befogadóképessége 200 főre emelkedik majd. A munkálatok a két épületet összekötő, alkalomszerűen felállítható mobil sátor kialakításával zárulnak.

A beruházás a Széchenyi 2020 program részeként mintegy 285 millió forintos támogatással valósul meg. Az új épületeket várhatóan 2021 első negyedévében adják majd át a kivitelezők.

Ápolni az emlékeket

Az épületeket egy tokaji építésziroda tervezte meg a Hácár Hákodes Tass Alapítvány által delegált külföldi zsidó építész vezetésével. A projekt elkészítésekor az építészeti és műszaki tervezés előírásainak betartásáról az építész­iroda gondoskodott, míg a vallási előírások megvalósítására a zsidó szakember adott irányelveket.

A Hácár Hákodes Tass Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy ápolja a tassi hagyományokat, s őrizze a haszid ősök emlékét.

A zarándokok általában a rabbik születésének és halálozásának az évfordulóján keresik fel a helyi izraelita temetőt, ezzel szemben az alapítvány azt szeretné, hogy egész évben folyamatos legyen a látogatottság. Éppen ezért van szükség a zarándokházra, ahol megszállhatnak, étkezhetnek, imádkozhatnak a világ minden részéből ide­utazó zarándokok. A zarándokközpont megépítése után a temető felújítása következik.


Kulturális, vallási örökség

A Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projekt célja, hogy olyan hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgál­tatások jöjjenek létre, amelyek megőrzik és bemutatják a keleti régió zsidóságának kulturális, vallási és történelmi örökségét. A projekt keretében Makón többek között információs pontot alakítottak ki, s megépítették az izraelita temetőbe vezető utat, továbbá Miskolcon kiállítóközpontot létesítettek. Nyírtasson épül a zarándokközpont, míg Nagykállóban imaszobát és emlékhelyet alakítanak ki Taub Eizik Izsák csodarabbi tiszteletére. Sátoraljaújhelyen vendégszállás és látogatóközpont létesül.

Borítókép: A nyírtassi haszid közösség két híres rabbijának a sírja fölé „ohel”-t, sírboltépületet húztak fel a hálás utódok | Fotó: M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában