drága kaspó

2021.01.20. 11:01

Irénke egy 2300 éves kelta edényben nevelgette a virágait Dombrádon

Homokhordás közben még 2004-ben talált egy edényt a kistiszaháti asszony.

Forrás: Karászi Zsolt

Tizenegy évig kaspóként használta, néha olajjal kenegette, hogy szebb legyen. 2015-ben egy amatőr helytörténész szúrta ki, hogy az asszony kaspója valószínűleg még Jézusnál is idősebb.

Azóta kiderült: 2300 éves.

2004-ben Nagy Irénke, a a férjével ment el homokért a bányához. Alig ástak lefelé valamennyit – meséli az asszony –, máris előkerült a földből egy fehér edény.

Gondoltuk, hogy régi, azt gondoltuk, hogy vagy 50-60 éves lehet.

-mesélte Babik Istvánné Irénke a szabadeuropa.hu-nak.

Az asszony 11 évig kenegette az edényt és tartott benne virágokat. Aztán 2015-ben összefutott a dombrádi Karászi Zsolttal, aki épp a régi temetők állapotát mérte fel.

Fotó: Karászi Zsolt

Az amatőr helytörténésznek elmesélte Irénke, hogy évekkel ezelőtt talált a környéken egy edényt. A férfi nem hitt a fülének, amikor a nő közölte vele, hogy az edény még megvan.

A lelet értéke felbecsülhetetlen
Fotó: Jósa András Múzeum

Miután a régészek megállapították, hogy 2300 éves lehet a kaspónak használt lelet, amelyben Irénke virágot tartott, az asszony odaajándékozta azt a Jósa András Múzeumnak. Az illegális homokbánya területét később megásták, de semmilyen további lelet nem került elő.

Forrás: szabadeuropa.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában