Mátészalka

2021.01.08. 17:30

Isten szeme a Képes Kávéház éke

Felépült Mátészalka közösségi erejének új színtere, leendő szimbóluma.

Ladányi Tóth Lajos

Forrás: Kiss Tibor

Noha a koronavírus-járványhelyzet romokba döntötte a közösségi rendezvényeket, ebben a keszekusza világban is épülnek a jövőt formáló, ígéretes létesítmények.

– Idestova harminc esztendeje lehetett, amikor először eszembe jutott, hogy kellene a helyi polgári közönségnek egy olyan barátságos, elegáns, otthonos színtér, ahol akár egy kávé, egy sütemény vagy egy jóféle ital mellett találkozhatnak a betérők az ismerőseikkel, a barátaikkal. Örömmel jelenthetem ki: felépült a Képes Kávéház, ami idővel a város szimbóluma lehet – jelentette ki Pénzes Ottó, a Mátészalkai Művészetbarát Egyesület elnöke.

– A kávéház tartalmi körvonalait akkor fogalmaztam meg, amikor 1999-ben megalakult az egyesület. Olyan valóságos közösség formálódott, amelynek szerves részét alkották – és képezik ma is – azok, akik a települést az ország szellemi térképére helyezték. Írók, költők, zenészek, képzőművészek, a tudományos életben munkálkodók, szakmájuk nagy hírű mesterei és azok, akik segítették, támogatták, figyelemmel kísérték a tevékenységüket.

Pénzes Ottónak nem kellett sokáig kérlelnie a magyar organikus építészet mesterét, Makovecz Imrét ahhoz, hogy adjon formát az álomnak.

Szalonképes ötletek

– Szerette és értékelte azt a vágyamat, ami a legszélesebb társadalmi csoportok intellektuális találkozását, együttműködését célozta. A homlokzatra – ahol a föld és az ég találkozik – egy úgynevezett szemdíszt helyezett, melynek megkettőzött változatát a népi díszítőművészetben Isten szemének hívják, ami véd, oltalmaz, őriz. Úgy gondolom, hogy a mester felénk irányuló szeretete, óvó féltése nyilvánul meg ennek a szimbólumnak a használatában. A 2007-ben ajándékba kapott terv végül a magyar kormány jóvoltából valósulhatott meg. A külső kész, elkezdődhetnek a belsőépítészeti munkálatok. Várjuk, hogy a járvány szorítása engedjen, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor legkésőbb áprilisban sor kerülhet az ünnepélyes avatásra, és megnyílhat a Képes Kávéház, ahol nagy szellemi erők koncentrálódnak.

Pénzes Ottó a virtuális bejárás során elárulta, hogy a klasszikus kávéházi tér helyet ad majd könyvbemutatóknak, egyszemélyes zenés, irodalmi esteknek, pódiumbeszélgetéseknek, és találkozóhelye lehet a nyugdíjasoknak, a gazdasági élet szereplőinek, reményeik szerint otthona a Rotary és az Inner Wheel Kluboknak.

– A kávéház viseli a nevét, és egyben emléket is állít a város jeles szülöttének, a „legműveltebb magyar költőnek”, így nem csoda, hogy az emeleti rész lesz a Képes Géza Szalon. De lesz ott egy különterem is, amit Makovecz teremnek nevezünk el. A két szellemi nagyságnak nagy méretű emléktáblát is állítunk az épület falán.

– Azt hiszem és remélem, hogy a Képes Kávéház Mátészalka szellemi centruma lehet, ami a város kellős közepén, mondhatni, a szívében áll. Körülötte gimnázium, művészeti iskola, több közigazgatási intézmény, szomszédságában a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház. A többi a mátészalkaiakon múlik...

– A kávéház üzemeltetője Szabó Sándor olimpiai bajnok mestercukrász lesz, és az egész épület a Munkácsy-díjas szobrászművész, Bíró Lajos, valamint Sirpa Ihanus galériájaként működik. A hely igazi gazdája Buzogány Béla színművész, a Szentpétery-színház igazgatója, aki már jó ideje Zsigmond Ágnes belsőépítésszel, Filep Anita iparművésszel és velem dolgozik együtt a belső terek formálásán, a működtetés részletein – mondta Pénzes Ottó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában