Mátészalka

2021.01.21. 17:30

Mátészalkai szennyezés: a talajvizsgálat után a tervezés következik

Végéhez közeledik a szennyezett terület felmérése Mátészalkán.

KM

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ahogy arról beszámoltunk, a rendszerváltás előtt működő Magyar Optikai Művek a környezettel nem törődve szabadult meg a gyártás során keletkezett hulladéktól. Egyszerűen elásták a telephelyeken, s mint kiderült, így jártak el Mátészalkán is.

Segítséget kértek és kaptak

Sokáig úgy látszott, hogy csak a volt üzem területén szennyeződött a talaj, ám egy közelmúltban lezárult hatósági vizsgálat arra derített fényt, hogy a nagyüzem területén földbe ásott hulladékból szivárgó anyagok elérték a mátészalkai lakóövezet több ingatlanát is.

A szennyezés harminchárom ipari és hatvanhárom lakossági ingatlant érint, a talajvíz közel huszonkét, a talaj tizenhét hektáron szennyeződhetett el.

László Tibor Zoltán nemrégiben személyesen látogatott el Mátészalkára, az önkormányzat közösségi oldalán közzétett videóban a környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: a kormány kiemelt célja, hogy biztosítsa a lakosság alaptörvénybe foglalt jogát az egészséges, tiszta környezethez.

Dr. Hanusi Péter polgármester jelezte, hogy szükség van a kormány beavatkozására, így az forrást biztosít egy kutatás-fejlesztési projekt keretében a talajszennyezés felszámolására, aminek haszonélvezője Mátészalka lakossága lesz.

Az eredményektől függ

A felmérést végző szakemberek megállapítják a szennyeződés pontos kiterjedését és mozgását.

– A geofizikai vizsgálat ellenállásmérésen alapul: ötméteres kiosztásokban elektródákat verünk le a földbe körülbelül 10-15 centiméter mélységben. Előfordul, hogy aszfalt- vagy betonfelülettel találkozunk, ebben az esetben egy tizenkét milliméter átmérőjű lyukat fúrunk. Természetesen előtte mindig egyeztetünk a terület tulajdonosával, és ha engedélyt kapunk, az egy-másfél órás vizsgálat után a fúrásokat hibamentesen helyreállítjuk – magyarázta a Szökröny Tamás.

A projekt­igazgató hozzá­tette: a terület háromdimenziós felépítésén túl megállapítják, hogy hol található a vízzáró réteg, s a szennyezés milyen mélyen és koncentrációban van jelen. Ez azért fontos, mert az esetleges kiegészítő, fúrásos és vízmintavételes vizsgálatokat már célzottan végezhetik el. A kármentesítési technológiát a kapott eredmények függvényében fogják megtervezni. Az ed­digi vizsgálatok alapján nincs szükség azonnali lakossági intézkedésre, beavatkozásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában