horvát földrengés

2021.01.21. 11:30

Horvátországban segítenek a nyíregyházi speciális mentők (fotók)

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület szakemberei és önkéntesei a földrengés okozta károk enyhítésében, felmérésében vesznek részt.

- Olyan háznál is dolgozunk a hegyek között, ahová autóval el sem lehet jutni, az út utolsó szakaszát gyalogosan kell megtennünk – mondta el portálunk érdeklődésére Vincellér Tibor a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület jelenleg is a földrengés sújtotta területen dolgozó vezetője.

A mentőcsapat hat fős csoportja vasárnap kelt útra, hogy a magyarországi ADRA felajánlása által a horvátországi társszervezet felkérése nyomán segítséget nyújtson a földrengés által leginkább érintett területen. A speciális mentők hat fős csapattal – két ipari alpinista, négy ács – és két négykerékmeghajtású járművel érkeztek Horvátországba, ahol a Petrinja és Glina települések között elterülő, szórványosan lakott, hegyes területen, jellemzően nehezen megközelíthető épületeknél végeznek kárenyhítési munkálatokat.

- A sérült lakóépületeket színkódokkal osztályozzák, így a zöld a kockázat nélkül lakható, a sárga a javítást igénylő, a piros pedig a lakhatatlan kategóriát jelenti. Az egyesület elnöke hozzátette, a zöld kategória sem jelent problémamentességet, ugyanis tél lévén egy ledőlt kémény is gondot okoz a családoknak, akik fűtés híján nem tudnak az egyébként nem, vagy kevéssé sérült házukban lakni.

- Főként ledőlt kémények helyreállítását, megrongálódott tetők fóliázását, illetve – ha van pót cserép a portán- helyreállítását végezzük. A fő probléma ezen a területen az épületek megközelíthetősége. Mivel szórványosan lakott, dombos-hegyes területről beszélünk, jól kiépített utak híján a lakosság rendelkezésére bocsátott ideiglenes lakókonténereket sem lehet mindig a megrongált otthonok közelébe juttatni. Az amúgy is szegény környéken így sokan kilátástalanok, vannak akik először tőlünk kaptak műszaki segítséget, mert eddig egyszerűen nem tudták megközelíteni a házukat. Épp ezért sokan a piros kategóriába sorolt, tehát lakhatatlannak nyilvánított, nem biztonságos otthonukban kénytelenek meghúzni magukat így a tél közepén – vázolta a helyzetet Vincellér Tibor, aki az elmúlt évtizedekben a világ minden táján részt vett már mentési munkálatokban, a pakisztáni földrengésektől, a Katrina-hurrikán pusztításának felszámolásáig.

A KMSME szakemberei a hét végéig működnek közre a munkálatokban.


2020-as petrinyai földrengés

2020. december 29-én 12:20-kor erős földrengés rázta meg Horvátország középső részét. Epicentruma Petrinya mellett, attól 3 km-re nyugat-délnyugatra, Strašniknál volt. 1880 óta ez volt a legerősebb földrengés Horvátországban.

Erősségét a Horvát Szeizmológiai Szolgálat kezdetben 6,2-nek mérte, de az Euro-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) 6,4-esre minősítette. A földrengést érezték Horvátország északi részén, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Bosznia és Szerbia nagy részén is, sőt még Olaszországból is érkeztek észlelések. A kezdeti jelentések szerint Petrinyában sok épület összedőlt, a város polgármestere szerint a fél város leomlott.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/sult-a-lapcsanka-rengett-a-fold-4725394/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában