Kinek a felelőssége?

2021.01.11. 11:30

Mélybe zuhanó régi, veszélyes üvegtáblák Nyíregyházán

Az év utolsó napjaiban kaptuk a jelzést, hogy az egyik Ószőlő utcai tízemeletes társasház egyik erkélyüvege kizuhant, és közvetlenül a hátsó bejárat előtt tört darabokra.

KM

A járókelők nyakába hullanak az üvegdarabok

Fotó: Dodó Ferenc

Mint azt olvasónk írta, az eset nem egyedi, szinte havonta megtörténik a Jósaváros ezen részén, veszélyeztetve a lakók és az arra járók testi épségét. Megjegyezte, csak a szerencsén múlott, hogy eddig még nem történt tragédia. Kinek a feladata a karbantartás, és kit terhelne a felelősség baleset esetén? – tette fel a kérdést.

A tulajdonos felelőssége

Az üggyel kapcsolatban az ingatlankezelő Ház-Nagy Bt. alkalmazottja, Cselényi Péter elmondta: aznap, december 29-én, amikor az üveg kiesett, a szél ereje meghaladta az óránkénti 75 kilométeres sebességet. Ha a vihar megrongálta volna a vasszerkezetet, a biztosító megtérítette volna a kárt, de a szerződés nem terjed ki az erkélyek drótüve­gére, ugyanis azok több mint harminc százaléka már meg volt repedve, amikor aláírták a megállapodást.

– Az érintett Ószőlő utcai társasház alapító okiratában az szerepel, hogy a lakáshoz tartozó erkély is magántulajdon, annak karbantartása a tulajdonos feladata, ebből következik, hogy az ő felelőssége, ha valaki megsérül. A katasztrófavédelemmel közösen tartott ellenőrzések során az erkélyek állapotát is felmérjük. A szakemberek azonban nem előre bejelentett időpontban érkeznek, így nem jutunk be minden lakásba – jegyezte meg Cselényi Péter.

Szerettük volna azt is megtudni, hogy önkormányzati bérlakások esetén kit terhel a felelősség és a helyreállítással járó költség, így kérdéseinkkel megkerestük a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-t is. – A lakás berendezéseinek, ajtóinak, ablakainak, burkolatainak karbantartása, felújítása, pótlása a bérlő kötelezettsége, ha baleset történik, őt terheli a felelősség. Amennyiben a bérlő azt tapasztalja, hogy hibás az erkélyüveg, a fentiek alapján gondoskodnia kell a javításról, a cseréről. Természetesen, ha megkeresi társaságunkat, segítséget nyújtunk – tudatta Mátyásné Károly Eszter, hozzátette: a bérlakások rendeltetésszerű használatát évente legalább egyszer ellenőrzik.

KM

A járókelők nyakába hullanak az üvegdarabok

Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában