figyeljünk rájuk!

2021.01.19. 11:30

Mínuszban: vörös kóddal az életért

A nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni az otthon nélkül maradtak előtt.

BM

Fotó: Pusztai Sándor

Jelenleg mintegy 300-400 hajléktalan él a megyeszékhelyen, közülük 35-40-en az utcán. Télen a legveszélyeztetettebbek az otthon nélkül maradtak, az idős, egyedül élő emberek, a szenvedélybetegek, a nem hajléktalan, de nagy szegénységben élő családok, valamint a külterületen élők – sorolta dr. Szoboszlai Katalin, kikre kell kiemelt figyelmet fordítani a téli időszakban.

– Akkor lép életbe a vörös figyelmeztetés – amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma ad ki –, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat szélsőséges időjárást jelez. Most az éjszakai mínusz 10 fok alatti hőmérséklet miatt volt szükség a rendkívüli intézkedés bevezetésére, ami kedd 10 óráig érvényes, de mínuszokra számíthatunk még.

Minden élet fontos

– Ilyenkor a nem hajléktalanokat segítő bentlakásos ­intézményeket is meg kell nyitni az otthon nélkül maradtak előtt, ha a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer már nem tudja fogadni a segítségre szorulókat – magyarázta a Periféria Egyesület elnöke, aki munkatársaival több mint két évtizede az utcai hajléktalanellátásban dolgozik. A szakember kitért rá: a pandémia miatt ez sem olyan egyszerű, hiszen az egészségügyi veszélyhelyzetben nem fogadhatnak ellátottakat a bentlakásos intézmények, ezért az Oltalom Szeretetszolgálat a Rákóczi utcai nappali melegedőben kialakított egy krízisszállást, itt fogadják azokat az otthon nélkül élőket, akik más intézményi ellátást nem vesznek igénybe.

– Ezt a lehetőséget szívesen fogadták az ellátottjaink, az elmúlt napokban 4-5 olyan ügyfelünket sikerült ide bevinni, akik egyébként – legyen bármilyen hideg is – ragaszkodtak a kinti léthez – említette az egyesület elnöke, és megjegyezte azt is: szerencsére vidéki intézmény is jelezte, extrém hidegben átmenetileg be tudnak fogadni rászorulókat. – Nekünk minden egyes élet fontos, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztonságosan, védett helyen tudhassuk az otthon nélkül maradt embereket.

Az egyesület krízisautója napi 24 órában folyamatosan készenlétben van, két szakemberrel azonnal reagálnak a diszpécserszolgálathoz érkező bejelentésekre, de sajnos a járvány ebben is komoly nehézséget okoz.

– Azzal, hogy este 8 órától hajnali 5 óráig kijárási korlátozás van érvényben, sokkal kevesebb bejelentést kapunk, hiszen az üres utcán végképp észrevétlen marad az egyébként is rejtőzködni próbáló hajléktalan. Akiket ismerünk, és tudjuk, hol húzzák meg magukat, oda naponta kétszer viszünk élelmet, meleg teát, takarót, fokozottan figyelünk rájuk, a túlélésért. Fontos lenne, hogy jelzést kapjunk azokról is, akiket a lakosság vesz észre a lakókörnyezetében. Kérünk mindenkit, ha utcán tartózkodó hajléktalan emberrel találkoznak, vagy tudják, hogy a környezetükben segítségre szoruló, veszélyeztetett körülmények között élő ember, család van, értesítsék a diszpécserszolgálatot a 42/504-618-as telefonszámon.

Dr. Szoboszlai Katalin

– Amennyiben kritikus helyzetben lévő, nem hajléktalan emberről érkezik hozzánk bejelentés, akkor a krízisautó kimegy ezekre a helyekre is, és a munkatársaink az ott tapasztaltak alapján megteszik a szükséges lépéseket a további (egészségügyi, szociális) ellátás érdekében, ami a települési önkormányzatok feladata – mondta dr. Szoboszlai Katalin.

Senki nem marad ellátás nélkül

A Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő Oltalom Szeretetszolgálatnál telt ház van, és azt érzékelik, hogy mivel a megyében nagyobb hajléktalanellátó intézmény nem működik, kistelepülésekről is hoztak, hoznak be hozzájuk olyan személyeket, akik eddig nem vették igénybe az ellátásukat.

– A Rákóczi utcai nappali melegedőnket éjjeli krízis­szállásként már a múlt héten megnyitottuk délután 4 és reggel 8 óra között, melyről a Periféria Egyesületet, illetve a rendőrséget is időben tájékoztattuk. Ezt átlagosan 8-10-en veszik igénybe, de számítunk a további létszám­emelkedésre. A Bokréta utcai éjjeli menedékhelyen több mint 130-an vannak, és a 100 férőhelyes épületbe több ember nem zsúfolható be – tudtuk meg Nagy Judit intézményvezető-helyettestől, aki elmondta, senkit nem hagynak ellátás nélkül, mindenkinek biztosítják a lehetőséget, hogy melegben tölthessék a nappalokat és az éjszakákat is, ne legyenek kitéve az időjárás viszontagságainak.

Az átmeneti szállón, a nappali melegedőben kicsit több mint telt ház van, a népkonyha teljes kapacitással üzemel, míg a hajléktalanok otthonában a létszám a koronavírus-járvány miatt egyelőre nincs teljesen feltöltve.

– Ide megvannak a jelentkezők, ahogy az izolációs idő lejár, beköltözhetnek – mondta Nagy Judit.

BM

Borítókép: Az Oltalom Szeretetszolgálat éjjeli menedékhelyén hideg időben nappal is befogadják a hajlék nélkül élőket, Papp András részlegvezető megmutatta, hogy a többség tv-nézéssel tölti az időt. | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában