Tákos

2021.02.23. 09:40

A Notre-Dame mezítláb „jár”

Szebbé tették a tákosi tájházat, ahol a beregi keresztszemes kézimunkákból készült kiállítás.

ltl

Filep Sándor

Forrás: Pusztai Sándor

Fotó:

Kétszázötvenöt esztendeje épült a település legmagasabb pontján a tákosi református templom, melynek egyedi, festett berendezése az 58 festett virágos kazetta a mennyezeten. A Felső-Tisza vidékének egyik legszebb, legismertebb templomát a magyarországi népi építészet gyöngyszemének tartják, és a „mezítlábas Notre-Dame” elnevezéssel illetik.

Megújulás az árvíz után

– A templomot éppúgy elérte a 2001-es árvíz, mint a most 354 lelkes falunkat, aminek a 96 százalékát újjá kellett építeni – jegyezte meg Filep Sándor, aki a második ciklusát tölti a polgármesteri pozícióban.

– Kicsi település a mienk, ezért aztán behatároltak a lehetőségeink. Az egyházzal ideális a kapcsolatunk, Kanyó László tiszteletessel folyamatosan egyeztetünk. Tavaly megújult a templom tetőszerkezete, most a parókia lesz modernebb.

– A Magyar Falu Programban 12 millió forintot fordíthattunk útfelújításra és orvosi műszerekkel gyarapodtunk. Szebbé tehettük 15 millió forintból a tájházat, ahol a beregi keresztszemes kézimunkákból készült kiállítás. A pandémia miatt Tákoson is jóval csendesebb, visszafogottabb az élet, elmaradtak a rendezvények, de szerencsére eddig alig volt jelen a faluban a koronavírus. A „Jó kis hely” szolgáltatásait a járványhelyzet idején is igénybe vehették a lakosok.

Letelepedő fiatalok

Filep Sándor büszke arra, hogy regnálása idején a Bajcsy-Zsilinszky utca mindkét oldalán járda lett, urnafal épült a temetőben, kerékpár­út létesült a 41-es főút mellett.

– Az idén pályázunk az árvíz után kialakított faluház korszerűsítésére. A távlati tervünk egy olyan szabad­időpark megépítése, ahol minden korosztály jól érezné magát. Az utóbbi időben több fiatal pár is letelepedett Tákoson, növekedett a lélekszám, ami biztató a jövőre nézve – jegyezte meg Tákos polgármestere.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában