Nyíregyháza

2021.02.16. 07:13

Az erdőkben is gondot okoz az eső

A felázott talaj miatt az elöregedett fák is könnyebben kidőlhetnek.

KM

Forrás: Nyírerdő

A szélsőséges időjárás az erdészek mindennapi feladataiban is számos fennakadást okozott – derül ki a Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének közleményéből. A sok csapadék miatt az erdőtalaj nedvességtartalma és vízviszonya kedvez a fiatal és idősebb fáknak, a fagyos napok ritkasága pedig megnyújtotta az őszi erdősítési szezont, mindez sok helyen nehezítette is a munkát.

Elhúzódik a munka

Az átázott, kötöttebb talajokon meghiúsult vagy elhúzódott a talaj-előkészítés, majd maga az erdősítés is. Az eső áztatta földből a viharos szelek hatására könnyebben kidőlhetnek a fák, különösen az elöregedett, kevésbé állékony egyedek. A Sóstói-erdőben sem úgy haladt az erdőfelújítási munka, ahogy azt ősszel tervezték az erdészek: két területen a korábbi fakitermelés után a vágástakarítás, valamint az elhúzódó talaj-előkészítés mellett a kiemelt tuskók elszállítása is nehézségekbe ütközött, és komolyan igénybe vette a környező felázott utakat.

Faültetést is terveznek

Az erdészet munkatársai a park­erdő útjainak helyreállításán is dolgoznak majd a közeljövőben, addig is az erdőjárók türelmét kérik. A talaj-előkészítést követően hamarosan kezdődik majd az erdősítés, és – ha a járványhelyzet lehetővé teszi – önkéntes faültetést is terveznek ezen a területen.

Elvitték a hulladékot

A Nyíregyházi Erdészet elkezdte felszámolni a Sóstói-erdő keleti szélén levő Csalóközi-csatorna mentén az erdőben lerakott zöldhulladékot, melyet a környékbeli utcákban – Gádor Béla, Vietorisz, Lengyel utca – élők hordtak ki a területre.

A hulladékelhelyezés az erdőben több okból is tilos: egyrészt tűzveszélyes, az esetleg benne levő kommunális szemét miatt károsíthatja a környezetet. Az erdészet azt kéri a városlakóktól, hogy a zöldhulladék kezelésével kapcsolatban keressék a nyíregyházi városüzemeltetési társaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában