Paszab

2021.02.10. 11:30

Esküt tett a jó hangulatra Paszabon – több mint száz párt adott össze a polgármester

Tajthy Péter mindegyik esküvőt másképpen éli meg, személyre szabottan készül fel, nem pedig sablonszerűen.

LTL

Forrás: MTI

Majd elválik, hogy mennyire lesz sikeres a rendezvénysorozat, de az biztos: a házasság hete az idén másként alakul, mint az előző években. A koronavírus-járvány miatt zömmel online programokkal, elő­adásokkal, beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékokkal várják az érdeklődőket a szervezők.

Megerősített kapcsolat

Herjeczki Kornél, a mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója szerint „a jelenlegi helyzetben még fontosabb egymásra naponként igent mondani és a kapcsolatot megerősíteni, mert így sokkal hatékonyabban tudunk szembenézni a körülöttünk lévő bizonytalansággal”. A házasság hete programjai több mint két évtizede indultak az Egyesült Királyságból: a kezdeményezést 1996-ban Richard és Maria Kane indították útjára.

Hazánkban a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa volt a kezdeményező 2008-ban, azóta minden esztendőben megrendezik a civil szervezetek és a keresztény egyházak együttműködésével, sok település és közösség részvételével. Azt tűzték ki célként, hogy megismertessék az emberekkel azokat a hagyományos értékeket, amelyek örömtelivé és sikeressé tehetik a házasságot, valamint hogy segítséget nyújtsanak a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

Tajthy Péter 19 éve tölti be a polgármesteri pozíciót a mintegy 1200 lelkes Paszabon. Tizenhárom esztendeje tette le az anyakönyvvezetői vizsgát, azóta több mint 100 pár fogadott örök hűséget a jelenlétében.

Senki sem vált el

– Nyomon követem mindazoknak a sorsát, akiket én adtam össze. Tudomásom szerint közülük senki sem vált el egymástól – közölte a szertartás és a település vezetéséhez egyaránt értő szakember.

– Mindegyik esküvőt másképpen élem meg, személyre szabottan készülök fel, nem pedig sablonszerűen. Természetesen a törvényi előírásokhoz alkalmazkodva vannak fix követelmények, de a hivatalos rész mellett szeretem bensőségesebbé tenni az eseményt. Sajnos, hosszú hónapok óta csak a biztonsági óvintézkedéseket betartva várom, hogy kimondják a „boldogító igent”.

Fotó: MTI

– Pénteken is esketek, akkor is alkalmazkodunk a szigorú szabályokhoz – maszkkal, kesztyűvel, fertőtlenítéssel, a násznép nélkül. Furcsa volt tavaly úgy lebonyolítani a szertartást a paszabi tájházban, hogy a páron kívül még a tanúk voltak jelen, a szülők pedig az online térből figyelték életük egyik fontos állomását. Most egy kicsit többen lehetnek már a helyiségben, de minden előírásnak megfelelünk. Jó látni a boldogságtól sugárzó arcokat, és lelkesít az a tudat, hogy részese lehetek a jeles napjuknak.

A házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel kezdődött vasárnap Pápán. Hétfőn Gorove László és Gorove Kriszta párkapcsolati szakértők Nemek és igenek a házasságban című online előadását nézhették meg az érdeklődők a házasság hete Facebook-oldalán. Ugyanott kedden Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Viharálló szerelem címmel osztja meg gondolatait a hallgatósággal. Szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tartanak beszélgetést, amelynek résztvevői a házasság hete idei arcai, Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia, Holló András kerekesszékes tánctanár és felesége, valamint Révész Szilvia motivációs előadó és férje lesznek.

Csütörtökön a Három királyfi, három királylány mozgalom szervezésében Család-karrier-egyensúly címmel élő online konferenciát tartanak. Pénteken igehirdetéssel egybekötött orgonakoncert lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban (az online térben). Szombaton A házasság szakítópróbái címmel Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász és felesége tartanak virtuális előadást a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján. A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest-Belvárosi Nagyboldog­asszony Főplébánia-templomban.


Házaspárok a kirakatban

Magyarországon minden évben egy házaspárt kérnek fel, hogy legyen a rendezvény arca. A 2008-as kezdő évben Döbrentey Ildikó és Levente Péter előadóművészek, 2009-ben Csókay András idegsebész, agykutató és felesége, Altay Daniella, 2010-ben Süveges Gergő újságíró és felesége, Rudan Margit képviselték a házasság hetét. A következő évben dr. Szabó Endre háziorvos, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete korábbi elnöke és Szabóné Nemesy Krisztina gyógyszerész, majd Lackfi János költő, író és Bárdos Júlia, Bárdos Lajos unokája adták a nevüket a rendezvénysorozathoz. 2018-ban Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita, a házasság hete házaspárarca az „Éltető sodrásban” mottót választotta. A 2020-as házasság hetének arcai Semsei Rudolf üzletember és felesége, Dobay Eszter voltak, az idénpedig Pálúr János orgonaművész és Pálúr Kornélia lett a rendezvény páratlan párosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában