Máriapócs

2021.02.05. 17:34

Készül az idei költségvetés

A tervezésnél nagy hátrányt jelent, hogy lecsökkent a saját bevétel.

KM

Papp Bertalan | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Mint minden településen, úgy Máriapócson is napjaink egyik legfontosabb feladata a költségvetés elkészítése. Nincsenek könnyű helyzetben a polgármesterek, hiszen a rendkívüli jogrend alapján maguknak kell jóváhagyniuk a február 15-ig benyújtott költségvetést.

Takarékos gazdálkodás

– Természetesen a döntés előtt telefonon és írásban megkérdezem a bizottsági tagokat és az önkormányzati képviselőket az ide tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatban – mondta Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere.

Papp Bertalan | Fotó: Dodó Ferenc

– Az önkormányzat a kötelező feladataira megkapja az államtól a normatív támogatást, a további tervezésnél pedig a saját forrásokat kell figyelembe vennünk. A tavalyi rendeletek alapján a súlyadóra egyáltalán nem számíthatunk, az iparűzési adónak pedig a fele a miénk, a másik fele marad a vállalkozóknál.

– Az önkormányzat gazdálkodása megérzi ezt a nagy bevételkiesését, hiszen korábban ezekből a forrásokból rendeztünk kulturális programokat, támogattuk a civil egyesületeket, segítettük a sportszakosztályokat, működtettük az egészségügyi ellátást, valamint felújítottunk utakat. A bevételkiesések miatt szükség van megszorításokra, takarékossági intézkedésekre. Felvetődött, míg tart a kritikus helyzet, a képviselők mondjanak le a tiszteletdíjukról, a polgármester és az alpolgármester a költségtérítésről, s ezek az összegek (közel 600 ezer forint havonta) segítsék a költségvetésünket – folytatta a település vezetője.

– Vannak ugyanis előre nem tervezhető kiadások. Tavaly két beszakadt hidat kellett megcsináltatnunk, a belvíz­elvezető csatorna egy szakaszát kellett rendbe tenni. Nem óriási számokról van szó, de egy ilyen kis településen minden forintnak nagy értéke van. A búcsúkra készülve folyamatosan karbantartottunk egy 13 hektáros területet tavaly, azonban a pandémia miatt végül az egyház nem tudott szervezett búcsúkat tartani, így az önkormányzat elesett az olyan bevételi forrásoktól is, mint a parkolási díj vagy az árusok helypénze.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában