földész fórum

2021.02.27. 10:15

Online lesz az idei fórum is

A tavalyi első online Földész Fórumot idén valószínűleg újabb követi a virtuális térben.

GB

Forrás: a szerző

A pandémia előtti utolsó „békeévben”, 2019-ben a Tokajban megrendezett ­XVIII. Földész Fórumra érkezett székelyföldi ökogazdák között felszólalt a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete falugazdász-hálózatának képviselője is. Ladó Hunor kertészmérnök mondanivalója ma is tanulsággal szolgál:

„A biogazdálkodásnak abszolút hagyománya van. Sokan gondoljuk azt, hogy ez lehet az egyetlen jövőbe mutató kitörési pont a Székelyföldön gazdálkodni vágyók számára. Az ökológiai gazdálkodásból származó termények és termékek könnyebben és jobb áron értékesíthetők, a területalapú és más támogatások jóval magasabbak. Fontos, hogy akik belevágnak ebbe a termelési formába, általában pozitív jövőorientációjú emberek, így a vidékfejlesztés kulcsszereplői lehetnek, mintát szolgáltatnak a megszokások vezérelte többség számára. Aki úgy gondolja, hogy az ökológiai gazdálkodás egy maradi termelési forma, az nagyon téved. Pontosan ez az a gazdálkodási forma, ami a legmodernebb és legnagyobb tudást igényli.”

Jubilál a Keleti Kapu

Tízéves lett az idén a Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete. Megalakulásuk első kerek jubileumát méltóképpen kívánják megünnepelni Földész Fórumuk megszervezésével. Ám az évek során Kárpát hazaszerte az ökotermesztők, szaktanácsadók körében a gyakorlatban hasznosítható tudományos értékek közvetítése miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvényt már a múlt évben sem sikerült, csak online megtartani. Idén minden valószínűség szerint újabb követi a virtuális térben, miután nyakunkon a Covid–19-járvány harmadik hulláma. A jubileumi, XX. Földész Fórum időpontját stílusosan a kihajtás napjára, 2021. április 24-ére, Szent György-napra tűzték ki.

Igazi tavaszkezdet

Szent György-napról érdemes tudni, hogy az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja. Az állatok kihajtásának első napja. Szent György napját általában a kukorica, bab, uborka vetésére tartották alkalmas időpontnak. Jó előjelnek tartották a termésre, ha a varjú nem látszott ki a búzából. Időjárásjósló csízió, hogy ha e nap előtt megszólalnak a békák, az korai tavaszt és nyarat jósol. Szent György-nap előtti mennydörgés a bő termés előjele.

– A pandémia miatt online formában tartottuk meg a múlt évben a XIX. Földész Fórumot földészek és a szervezők számára egyaránt újdonságszámba menő virtuális konferenciaként – vezeti be az idei folytatást a Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesületének elnöke, dr. Ratkos József.

– Nagyon úgy tűnik, hogy az idén sem lesz ez másként, s a célunk is hasonló: segíteni kívánjuk az agráriumban dolgozók elhivatottságát a táplálékforrások feltárása iránt. Szeretnénk, ha jobban kamatoztathatnánk a természeti erőforrásaink körét gazdagító funkcionális élelmiszereinket egy egészségesebb, ellenállóbb, erősebb fizikumú társadalom érdekében. Ehhez pedig a családi gazdaságok társadalmi rangját szeretnénk preferálni, rokonszenvessé téve a vidék ifjainak, iskolás nemzedékének ragaszkodását a környezetükhöz. Mindezt oly módon, hogy tanító-nevelő kiadványokkal, kézikönyvekkel látnánk el a régió településeinek pedagógusait – beszélt a közelgő – ugyancsak online, azonos időben értékes előadásokat közvetítő – jubileumi Földész Fórum kapcsán az egyesület terveiről dr. Ratkos József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában