Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.25. 16:07

Akcióba lépnek az útépítők: mutatjuk, hol újulnak meg útszakaszok a megyében

A Magyar Közút 2018-ban országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el.

Forrás: Illusztráció/Máté János

Fotó: Mate Janos

A Nyírtura-Nyíradony összekötő út 9,4 kilométeres szakaszának felújítása során a kivitelező gondoskodik a burkolat egy illetve két rétegben történő aszfaltozásáról illetve a szükséges helyeken a pályaszerkezet cseréjéről. A kis sugarú ívekben a padka térkő burkolattal épül ki, a felújított szakaszon nyolc autóbusz megállóhelyen pedig kiemelt szegélyes leszállóperon épül. A teljes szakaszon tartós burkolati jeleket festenek fel, az ívekben előzési tilalmak bevezetésével. Az új burkolat mellett füvesített padka készül, illetve megújulnak a burkolt és földmedrű árkok is.

Megújul a 4108-as jelű Kisvárda-Vásárosnamény összekötő út és a 41318-as jelű Vásárosnaményi VÁV út csomópontja. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezőnek a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Vásárosnamény Város Önkormányzata a munkaterületet átadta.

A csomópont átépítése során a kivitelező gondoskodik a Vásárosnamény Szabadság tér– Rákóczi út csomópontjában 3 ágú körforgalom kialakításáról a szükséges közműkiváltások elvégzésével és csapadékvíz elvezető rendszer kiépítésével, valamint a közvilágítási hálózat átépítésével. A körforgalom építés során az elválasztó szigeteket a biztonságos gyalogos átvezetések figyelembevételével alakítják ki a szakemberek. A meglévő aszfalt burkolatot megerősítik, a szükséges helyeken szélesítik, a megszüntetett parkolóállások helyett újakat alakítanak ki.

Ami már elkészült

A Ludastói bekötőút több mint egy kilométeres szakaszának teljes körű felújítása során a szakemberek gondoskodtak a meglévő szegélyek átépítéséről, illetve a burkolat 5,5 méterre szélesítéséről és egy rétegű aszfaltozásáról. Szintbe helyezték a közműszerelvényeket és fedlapokat, négy autóbusz megállóhelyen pedig kiemelt szegélyes leszállóperon épült. Cserélték továbbá a KRESZ táblákat, tartós burkolati jeleket festettek fel és az új burkolat mellett füvesített földpadkát alakítottak ki.

A Tiszalúc-Nagycserkesz összekötő út teljes körű felújítása során a szakemberek gondoskodtak a burkolat egy rétegben történő aszfaltozásáról. Hat kis sugarú ívben a padka térkő burkolattal épült ki, a felújított szakaszon négy autóbusz megállóhelyen pedig kiemelt szegélyes leszállóperon épült. A teljes szakaszon tartós burkolati jeleket festettek fel, az ívekben előzési tilalmak bevezetésével. Az új burkolat mellett füvesített padka készült, illetve megújultak a burkolt és földmedrű árkok is.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2018-ban 18,8 kilométernyi, 2019-ben 37 kilométernyi, 2020-ban 7,8 kilométernyi, 2021-ben pedig várhatóan mintegy 15 kilométernyi út felújítása valósulhat meg európai uniós forrásból. A programról bővebb információt a www.kozut.hu oldalon olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában