Közlemény

2021.03.30. 11:48

Ebzárlat legeltetési tilalom mellett

Megkezdődött a rókák veszettség elleni immunizálása a megyében.

KM

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal megyei főállatorvosa, dr. Tamás Péter Ferenc – Román István kormánymegbízott nevében és megbízásából – közleményben jelentette be, hogy március 29-e és április 18-a között a megye teljes területén ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el, mert elkezdődik a rókák veszettség elleni immunizálása. Mindez úgy történik, hogy a kijelölt területeken a vakcinákat csalétkekben szórják szét. A rendelkezés éppen azt a cél szolgája, hogy a rókák a csalétkeket lehetőleg megfelelő arányban, zavartalan körülmények között vehessék fel.

Csak arra kijelölt helyen

– Az ebzárlat idejére a kutyákat és a macskákat úgy kell tartani, hogy azok ne szökhessenek ki, ne kóboroljanak el. Azokon a területeken, ahol a rókákat veszettség ellen immunizálják, a kutyákat pórázon kell vezetni és szájkosárral kell felszerelni. Kivételt képeznek a korlátozó intézkedések alól az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófamentésben alkalmazott, a segítő és terápiás céllal tartott és a látássérült embereket vezető ebek. A megye településeinek belterületén a kóbor állatok befogásáról és elhelyezéséről a települési önkormányzatok kötelesek gondoskodni. Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket a zárlat idejére hatósági megfigyelés alá kell helyezni – szól a közlemény.

Lakott településen belül legeltetni is csak az erre kijelölt helyen lehet, ennek hiányában az állatokat a település határától számított ezer méteren belül kell tartani. A vándorolva legeltetés a tilalmi időszakban nem megengedett. Az állandóan legelőn tartott szarvasmarha-állomány legeltetését – annak nagyságától függően – 10-20 hektáros területen belül kell megoldani. A határozat ellen közigazgatási úton tett fellebbezésnek nincs helye, azonban az ügyfelek a véglegessé váló döntés ellen közigazgatási pert indíthatnak a Debreceni Törvényszék előtt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában