Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.26. 17:30

Érdemkereszt az ezredesnek

Dr. Hudák Zsolt ezredes hivatása, amit nem tud és nem is akar otthagyni, a rendőri.

BM

Fotó: Dodó Ferenc

November elsején lesz pontosan 30 esztendeje, hogy dr. Hudák Zsolt ezredes a rendőrség hivatásos állományának tagja lett. Gyermekkorában nem erről ábrándozott, a műszaki pályán sikeres, példaképnek számító unokatestvérét követte, így nem volt abban semmi meglepő, hogy szintén ezen az úton indult el, és a Bánki-középiskolában végzett, majd a Mezőgazdasági Főiskolán vette át a gépész üzemmérnöki diplomáját. A sorkatonai szolgálata alatt a határőrséghez került, ahol a főiskolai végzettségének is köszönhetően őrsellátó lett.

Nyíltság, őszinteség

– Egy ismerősöm beszélt nekem a rendőrségről, aki most a beosztottam, és nagyon tetszett, amit hallottam, ezért beadtam a jelentkezésemet – eleveníti fel a pályája kezdetét a megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, aki a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Életvédelmi Alosztályára került, majd látva a korábbi munkáját, hozzáállását, 5 évvel később a megyei főkapitányság Vizsgálati Osztályára hívták vizsgálónak. Ez rövid ideig tartott, mert újabb felkérés érkezett: a Nemzetvédelmi Szolgálat hívta a soraiba, de elismeri, hogy ez az operatív munka nem állt olyan közel hozzá.

A nyíltságot, az őszinteséget, a szemtől szembe dolgokat kedveli, másoktól is elvárja az igazságot, ahogy a pontosságot és a precizitást is.

– Nem arról van szó, hogy nem lehet hibázni, de azt nem szeretem, ha valaki azonnal arra hivatkozik, nem lehet megoldani. Lehet. Végig kell gondolni, lépésről lépésre megoldani, a feladatot végrehajtani – mondja egyfajta szakmai hitvallásként. – Alig van olyan út a megyében, amihez ne tudnék egy halálos közlekedési balesetet kötni – említi arról az időszakról, amikor visszakerülve a főkapitányságra a Balesetmegelőzési és Vizsgálati Alosztály vezetője lett már a rendőrtiszti főiskolai diplomával a zsebében, miközben a jogi egyetemen is sikerrel vette az akadályokat: a harmadik diplomáját 2004-ben vette át. Volt egy igen röpke pillanat, amikor azt gondolta, jogi, közlekedési ügyvédi pályára lép, ám hamar kiderült, az ő hivatása, amit nem tud és nem is akar otthagyni, a rendőri. Négy évvel később a Közrendvédelmi Osztály vezetője lett, 2010-ben pedig megbízták a rendészeti igazgatói feladatok ellátásával.

– A rendészeti főkapitány-helyettes mindennel (is) foglalkozik – mondja némi humorral –, de ettől sokkal komolyabban: A megyében több mint 3500-an tartoznak a rendőr-főkapitánysághoz, ebből közel 2000-en hozzám. Az összes egyenruhás, a fegyveres biztonsági őrök, a KHSZ. A közrendvédelem, közlekedésrendészet, igazgatás és határrendészet, csak a bűnügy nem az enyém. Van kire és mire nézni. Az ő hibájuk az én hibám is, a felelősség egyetemleges és nem osztott – magyarázza, s 24 óra plusz az éjszaka, ha munkaidőről van szó. Kollégái az utasításokat kérdés nélkül hajtják végre, ebben nem ismer pardont. Önmagával szemben is maximalista, s ezt elvárja tőlük is.

Már a jelölés is jutalom

– Ez nagyon magas kitüntetés. Már a felterjesztés is jutalom, s ha nem kaptam volna meg, akkor is ezt érezném, mert méltónak találtak rá, hogy megkaphassam. Én így gondolkodom – fogalmaz dr.Hudák Zsolt a Magyar Arany Érdemkereszt katonai tagozata kitüntetéssel kapcsolatban, s nem ez az első március 15-ei elismerése, hiszen hat évvel ezelőtt soron kívül léptették elő alezredesből ezredessé kiemelkedő munkája elismeréseként.

Még megjegyzi, a díj nem jár pénzzel, vissza is vonható, ezért annak, aki megkapja, úgy kell élnie, úgy kell a hivatását ellátnia, hogy arra méltatlanná ne válhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában