Koronavírus

2021.03.16. 14:00

Már egy szúrás is védhet

Ahogy súlyosbodik a harmadik hullám alatt a helyzet, úgy regisztrálnak azok is, akik korábban nem tették meg.

KO

Az idősotthonokban már a második körös oltásokon is túljutottak

Fotó: Szarka Lajos

Folytatódik az idősek és krónikus betegek oltása, aztán a fiatalabb és egészségesebb korosztály felé tartunk. Minden héten kapunk egy listát, hogy kiket olthatunk, eszerint haladunk. Abban az esetben, ha valaki nem kéri a rendelkezésre álló oltóanyagot, hátrébb kerül a sorban. Szerencsére a körzetemben ez nem jellemző – mondta el lapunknak dr. Kiss Csaba háziorvos. Hozzátette: azt tapasztalják, ahogyan egyre több a napi fertőzésszám, úgy növekedett az elmúlt napokban a regisztrációs hajlandóság, senki sem szeretne megbetegedni, kórházba kerülni. – A vakcinák biztonságosak – emelte ki ismételten a háziorvos.

– Nem vagyok krónikus beteg, és nem is vagyok még annyira idős, hogy a veszélyeztetettek közé tartozzam, de látván, hogy milyen pusztítást végez a ­koronavírus-járvány a világban immár egy éve, regisztráltam a védőoltásra – mondta el lapunknak Szabó Zsuzsa.

A nyíregyházi hölgy egy könyvelőirodában dolgozik, túl sok emberrel nem találkozik, mégis úgy tartja, jobb elkerülni a kiszámíthatatlan lefolyású fertőzést, s az egyetlen hatékony módja a vírus elleni védekezésnek a védőoltás.

Nem érdemes kórházba kerülni

– Bízom az orvosokban, ahogyan a 70–80 év közötti rokonaim már mind felvették a vakcinát, én is kérni fogom. Volt olyan családtag, aki a Pfizert kapta, voltak, akik az AstraZenecát, egyikük pedig a Sinopharmot, senkinek nem volt semmilyen tünete az oltás után, mind jól vannak. Miközben mindenki ráunt a maszkviselésre, a szabályok betartására, most ismét sok a fertőzött, és senki nem szeretné elkapni a vírust, s szövődményekkel kórházban feküdni. Riasztó. Ezért is regisztráltam. Sokaknak az sem mindegy, hogy kiesnek-e a munkából, senkinek nem éri meg táppénzen lenni hetekig – mondta Szabó Zsuzsa, és hozzáfűzte: nincs más kiút ebből az egészből, mint az oltás.

Elindul az immunválasz

Azt a háziorvosok is megerősítik, hogy ahogyan halad az oltási kampány, egyre több ember egyre sokrétűbb és meggyőző tapasztalatot gyűjt össze az oltóanyagokról. Az emberek látják környezetükben, hogy a beoltottak mellékhatások nélkül szereznek védettséget (eltekintve néhány külföldi esettől), ezért mostanra azok is regisztrálnak az oltásra, akik bizonytalanok voltak eddig.

– Naponta csúcsokat dönt az új fertőzöttek száma, reméljük, sokan észbe kapnak és regisztrálnak, ugyanis azoknak a szervezetében, akik be vannak oltva, már az első vakcina után néhány nappal elindul az immunválasz, a folyamat a második oltást követően ér a csúcsra, s kialakul a védettség. Már az első vakcina után lecsökken a megfertőződés esélye, s ha a vírus mégis megtámadja a beoltott szervezetét, enyhe tünetekkel átvészeli a betegséget – hangsúlyozta dr. Kiss Csaba háziorvos a legfőbb érvet, ami az oltás mellett szól.

Elmondta, a kótaji körzetében és a praxisához tartozó nyíregyházi idősotthonokban mintegy 600 embert oltottak be, minden vakcinát maradéktalanul felhasználtak a praxisban.

– Továbbra is prioritás az idősebb korosztály átoltása, és a krónikus betegek szintén előnyt élveznek, aztán haladunk a fiatalabb és egészségesebb korosztály felé. Minden héten kapunk egy listát, hogy kiket olthatnunk, célszerű lenne hetente frissíteni a névsort, ugyanis egy szűkített listából nem tud a háziorvos szelektálni. Előfordulhat, hogy szerepel rajta olyan, aki például egészségügyi dolgozó vagy rendvédelmi szerveknél szolgál, és őket egy másik lista alapján már behívták. Érdemes lenne összefésülni ezeket jegyzékeket, mert időközben az is elavul – ecsetelte a javaslatot a doktor.

Megtudtuk tőle azt is, hivatalosan még nem értesültek a háziorvosok arról, mikor kell majd oltaniuk a hétvégén. Dr. Kiss Csaba szerint ez arra az esetre vonatkozik majd, amikor nagy mennyiségű oltóanyag érkezik az országba, és valóban minden nap olthatnak – nem látja lehetetlennek, hogy napi szinten 30-40 oltást beadjanak praxisonként, ami egy hétre minimum 200 beoltottat jelentene.

– A második hullám alatt jellemzően az idősebbek kerültek lélegeztetőgépre, és kórházi ellátásra zömmel az 50 felettiek szorultak, az elmúlt napokban, hetekben a 40 év körülieket dönti le lábáról a betegség, családok fekszenek a kórházakban. A harmadik hullámban ijesztő formát öltöttek a mutánsvariánsok, ismételten azt szeretném kiemelni, hogy aki felveszi az oltást, a vakcinával „elfuthat” a súlyos lefolyású betegség elől.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában