Nyíregyháza

2021.03.04. 16:51

Tenni kell a vírus nélküli élet visszaszerzéséért

A kínai vakcinával növelhető az átoltottság és lassítható a járvány, segít, hogy ismét közelebb kerüljünk egymáshoz.

NyZs

Dr. Szondi Zita főigazgató | Fotó: KM-archív

Fotó:

– Minden vakcina biztonságos, technológiától függetlenül – szögezte le lapunk kérdésére dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Dr. Szondi Zita főigazgató | Fotó: KM-archív

Miért tartja fontosnak az oltást, illetve a regisztrációt?

– A járvány elleni védekezés eszköze a védőoltás, de csak az az oltás járul hozzá az egyének és a közösségek védettségéhez, amelyet már beadtunk. A lakossági oltás tervezéséhez segítséget nyújt a regisztráció és a jelentkezők nyilvántartása. A regisztrációval a lakosság nem csupán a vakcinára, a védettségre fejezi ki az igényét, hanem a vírus nélküli életre is.

Miben látja az átoltottság jelentőségét?

– A vírus okozta megbetegedések, szövődmények és veszteségek elkerülése a legfontosabb a lakosság és az egészségügy számára is. A megelőzés a fertőző betegségek esetében éppen olyan fontos, mint a daganatos megbetegedéseknél, ezt pedig az átoltottság növelésével tudjuk elérni.

Fontosnak tartja-e, hogy a nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló kínai vakcinát is minél szélesebb körben alkalmazzák?

– Minden vakcina biztonságos, technológiától függetlenül. Jelentős mennyiségű kínai oltóanyag áll rendelkezésünkre, melynek alkalmazásával, beadásával növelhető az átoltottság és lassítható, megfékezhető a járvány. A harmadik hullámnál tartunk, a betegek száma emelkedik a részlegeinken, még szigorúbban kell követnünk a korlátozásokat, benne a távolságtartást. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló kínai Sinopharm vakcina segít abban, hogy minél gyorsabban ismét közelebb kerüljünk egymáshoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában