utazás

2021.03.04. 14:00

Vágyunk a kikapcsolódásra – egyre többen terveznek nyárra

Az utasok nem akarnak várni, sokan már júniusban üdülnének.

MI

Fotó: Mentusz Károly

A koronavírus-járvány és a bezártság miatt nagyon sokan szeretnék kipihenni a fáradalmakat és a stresszt, s a kikapcsolódásra nemcsak külföldön, hanem belföldön is keresik a lehetőséget. Bár a korlátozások még nem szűntek meg, és egyelőre a járványügyi adatok sem biztatóak, egyre többen keresik fel az utazási irodákat a pihenés reményében. A turisztikai ágazat azonban nagy bajban van, a már mintegy egy éve tartó pandémia miatt jelentősen csökkentek a bevételei. A turizmus.com nemrégiben összegezte a legnagyobb irodák helyzetét, amelyek a nehéz körülmények ellenére bizakodóan tekintenek az idei nyárra.

Óriási a kiesés

Mikola György, az OTP Travel marketingvezetője akkor azt mondta, a kieső forgalom pótlására ők is szerveztek belföldi, csoportos utazásokat, azonban ezekkel nem lehet kompenzálni a kiutaztatásban elszenvedett forgalomvesztést. Az IBUSZ Utazási Iroda is hasonlókról számolt be, Komora Zoltán vezérigazgató-helyettes kiemelte: hiába értek el belföldi viszonylatban szeptember végéig 12 százalékos növekedést, az összes forgalom közel 80 százalékkal esett vissza, ezért drasztikus költségcsökkentésre volt szükség. Az országos adatok ismeretében utánajártunk, mekkora az igény megyénkben a belföldi utakra, és mely desztinációkat keresik fel a legszívesebben a kikapcsolódni vágyók.

Seres Bianka, a Gáll Travel Utazási Iroda munkatársa kérdésünkre elmondta, a belföldi utak a korábbiakhoz hasonlóan az idén is népszerűek lehetnek, de sok utas inkább arra vágyik, hogy igazi tengerparton – és ne a „magyar tengeren” – töltse a nyaralását. – Az irodánkban is többen foglaltak már belföldi szálláshelyekre, de nagyobb az érdeklődés a külföldi utak iránt, melyek gyakran ár-érték arányban is sokkal kedvezőbbek. A belföldi árak néhány éve nagyon megemelkedtek, és most már nemcsak Bulgáriát választják a Balaton helyett, hanem Görögországba is viszonylag olcsón lehet utazni – tudatta az utazási iroda munkatársa. Seres Bianka azt is elárulta, a legtöbb belföldi foglalás nem a nyár végére szól, már korábbi, akár júniusi időpontokat is keresnek az emberek.

Kedvezményes foglalás

– Nem jellemző a kivárás, nagyon szeretnének már utazni az emberek, ezért érdeklődnek a nyári lehetőségek iránt. A hazai utakra általában az ár 40 százalékát kell előre kifizetni attól függően, mikor van az indulás napja. Ha ez az időpont nagyon közeli, akkor a teljes összeget kérik, de jelenleg rengeteg előfoglalási kedvezmény van, és az utazás időpontjának módosítására is van lehetőség. Szintén jó megoldás lehet egy voucher kiállítása, ami általában egy-másfél éves időkereten belül használható fel, vagy pedig visszaadják a befizetett összeget – tudtuk meg Seres Biankától, aki hozzátette: a legnépszerűbb belföldi desztinációk listája évek óta állandó, a legkedveltebbek között szerepel a Balaton, de Egerbe is sokan foglalnak a közelsége miatt.

A Sky Travel Utazási Iroda arról számolt be, többen érdeklődtek már az augusztusi hosszú hétvégére foglalható utak iránt, de a legtöbben inkább a szállodákban foglalnak, amennyiben a lehetőségek engedik.

– A belföldi kikapcsolódásokra csoportos kedvezményeket is igénybe lehet venni, illetve ha elég korán, mintegy fél évvel hamarabb kötjük le az utat, az előfoglalási díj is alacsonyabb lehet. A járványhelyzetben a lemondási feltételek is kedvezőbbek: a befizetett összeget akkor sem bukják el az utazók, ha a koronavírus miatt meghiúsul a pihenés, helyette lehetőségük nyílik az időpont módosítására, ami nagyon nagy segítség – tették hozzá.

Az utazási iroda tapasztalatai alapján a megyei embereknek nagyon fontos az üdülőhely távolsága, a legnépszerűbbek között Hajdúszobosz­lót, Egert, Egerszalókot és Gyulát lehet megemlíteni, de természetesen a Balaton sem maradhat le a listáról. A wellnesshétvégék kedvelt helyszínei között Hajdúszoboszló és Eger a listavezető, ezek nincsenek messze Nyíregyházától – tájékoztatott a Sky Travel Utazási Iroda.

Sáros Ildikó három gyermek édesanyja, érdeklődésünkre elmondta, egy másik családdal közösen szinte minden évben leutaznak a Balatonra, de tavaly nyáron a pandémia okozta nehézségeik miatt kimaradt a pihenés.

– Az idén mindenképp szeretnénk kikapcsolódni, de sok még bennünk a kérdőjel: szinte mindennap az emelkedő fertőzésszámról hallani, ezért félek, az idén sem utazhatunk. Foglalni egyelőre nem merek, bár azt olvastam, sokan kötik le a szálláshelyüket, én inkább kivárok, amíg javul a helyzet – fejtette ki véleményét Sáros Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában