Újranyitás

2021.04.17. 15:30

„Az kerül most igazán bajba, aki korábban elküldte az embereit”

A vendégeknek nem, a személyzetnek kötelező lesz a maszk.

BM, JG

Már „szellőznek” a teraszos asztalok és székek

Fotó: Dodó Ferenc

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, amint az oltottak száma hazánkban eléri a 3,5 milliót, újranyithatnak az éttermek, vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei. Az erről szóló rendelet megjelent.

Ennek értelmében a teraszokon, a kerthelyiségekben a vendégeknek nem kötelező a maszkviselés, a személyzetnek viszont igen. A vendégek csak akkor tartózkodhatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségeiben, ha elvitelre várnak, illetve a mellékhelyiséget használják. Ilyen esetben kötelező az arcvédő maszk viselete.

A vendéglátóegységek reggel öt és este fél tíz között tarthatnak nyitva. Megkérdeztünk piaci szereplőket arról, hogy mennyire készültek fel az újranyitásra. Mindenhol azt a választ kaptuk, hogy nagyon várják már a napot, amikor újra fogadhatnak vendégeket, és bár még nem tudják pontosan a nyitás napját, az előkészületeket már elkezdték. Egy helyen azt is megtudtuk, lehet, hogy az engedélyezett nyitás első napján még zárva tartanak, hiszen a novemberi leállás után nem könnyű pár nap alatt mindent beszerezni és mindennel elkészülni.

– Mindent megteszünk azért, hogy akár egyik napról a másikra fogadhassuk a vendégeket. Nagyon vártuk már a nyitás lehetőségét – mondta lapunknak Mencsik Csaba, a nyíregyházi Walk Street étterem üzletvezetője, akivel épp az új helyen megtalálható Trattoria Amiciben beszélgettünk, mely előtt már „szellőznek” a teraszos asztalok és székek, jelezve, hamarosan visszatér életünk egy darabja. Csaba reméli, hogy megérkezik a jó idő is, és visszatérnek a vendégek is, s azt sem titkolja, a novemberi zárás óta nagyon nehéz helyzetbe került a vendéglátás, a túlélésért küzdöttek.

Teraszdíj nélkül

Az pedig, hogy lehetőség lett az elviteles kiszolgálásra, arra volt elég, hogy életben maradtak, és nem kellett senkit elküldeni, munkát tudtak nekik adni. A két étteremben, valamint a Beck’s-ben mintegy 40-en dolgoznak.

– Látjuk az embereken, hogy szükségük van a személyes találkozásra, hiszen az ételrendelés, az elvitt ebéd személytelenné tette a kapcsolatot, nem tudta hozzáadni azt a pluszt, ami az étteremben megvan – magyarázta az üzletvezető, aki hosszú ideje remélte, végre azt mondhatják a „Mikor nyittok, mikor jöhetünk már hozzátok?” kérdésre, hogy „Most, azonnal”. Azt tapasztalták az eltelt hónapokban, hogy az emberek kicsit kényelmesebbé váltak, így megmarad a helyben fogyasztáson túl is a házhoz szállítás, de talán nem is kell sok idő ahhoz, hogy újra a szabadban a családtagokkal, barátokkal leüljenek egy jót beszélgetni és finom ételeket enni. – A nyitás részleteit még nem ismerjük, biztosan lesznek kitételek a rendeletben, szabályok, amelyeket be kell tartanunk, akárcsak a tavaly májusi újranyitásnál, ám ez természetes, alapvető érdek, ahogy valamennyiünk egészségének védelme is – mondta Mencsik Csaba, s azt is hozzátette: az pedig, hogy nem kell teraszdíjat fizetniük, valóban nagy segítség, hozzájárul a gyorsabb talpra álláshoz.

A túlélés volt a tét

A nagycserkeszi Napliget étteremben is már javában készülődnek arra, hogy ne csupán elvitelre készítsenek ételeket.

– Gőzerővel folyik a munka – mondta lapunk érdeklődésére Hrestyák József, a vendéglő üzemeltetője.

– Nagyon megviselt minket a majdnem teljes leállás, hiszen az elvitelre készített fogásaink a korábbi forgalmunknak csak a tíz százalékát tették ki. Gyakorlatilag a túlélés volt a tét. Nagyon keményen kellett küzdeni azért, hogy egy dolgozónkat se engedjük el. Ezt sikerült is megoldani, bár volt olyan, aki önmagától kilépett, és átképezte magát. Azért volt fontos az alkalmazottak megtartása, mert az kerül most igazán bajba, aki korábban elküldte az embereit. Borzasztóan nagy a szakemberhiány, nagyon nehéz, helyenként szinte lehetetlen jól képzett munkaerőt találni a piacon.

Hrestyák József azt is elárulta, emiatt nem csupán az újranyitás lesz nehéz, hanem az az időszak is, amikor teljes üzemben működhetnek.

– Most azzal számolok, hogy egy időben nagyjából negyven vendég foglalhat majd helyet a teraszon. Ezt a forgalmat még kordában tudjuk tartani. Tavaly nyáron teljes üzemben csak úgy tudtuk tartani a tempót, hogy szakácsként minden nap késő éjszakáig bent voltam, és megállás nélkül dolgoztam. Hatalmas volt a hajtás úgy, hogy az csak egy normál szezonnak felelt meg. Eddig a turisták a vendéglétszámunknak nagyjából 10-20 százalékát tették ki. Több mint tíz éve vagyok jelen a piacon, és tudom, sok vállalkozás nem élte túl a járványidőszakot. Az ott értelemszerűen később már meg nem jelenő vendégforgalom átkerül azokra a helyekre, ahol újból be tudnak indulni. Ekkora forgalomnövekedésre pedig szinte lehetetlen felkészülni.

Nem könnyű csábítani

Egy neve mellőzését kérő szakember szerint azok a vendéglátóipari vállalkozók, akik korábban elengedték az alkalmazottaikat, valóban nehéz helyzetbe kerülhetnek az újrainduláskor.

– Felszolgálókat még könnyebb találni, akár az egyik helyről a másikra átinvitálni. Aki viszont nem hagyta meg alkalmazottként a szakácsát, az szinte lehetetlen helyzetbe kerül. Aki már régóta benne van a szakmában, az tudja, ez mekkora munkát jelent. A jó szakács szinte aranyat ér, és meg is kell őt fizetni. Aki jó helyen van, és megfelelő bért is kap, az nehezen mozdul. Az iskolapadból kikerülő fiatalok pedig még híján vannak a megfelelő tapasztalatnak és a rutinnak, ami ebben a szakmában elengedhetetlen, és ebben a helyzetben nincs idő a betanulásra.

BM, JG

Látjuk az embereken, vágynak a személyes találkozásra Mencsik Csaba

Már „szellőznek” a teraszos asztalok és székek

Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában