COVID-19

2021.05.31. 07:38

Háziorvos: egymást is megóvjuk az oltással

A praxisok szerint sajnos, alábbhagyott a regisztrációs kedv.

KO

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Most már csak az nincs beoltva, aki valamilyen oknál fogva még mindig nem regisztrált, tétovázik, gondolkodik, vagy átesett a fertőzésen, ezért egyelőre nem muszáj felvennie a koronavírus elleni védőoltást – mondta el lapunknak dr. Kiss Csaba háziorvos. Megjegyezte, a praxisok többsége ott tart, hogy több vakcinát kap, mint amennyien jelentkeznek az oltásra, az elmúlt hetekhez képest lassult a kampány tempója, de így is közelítünk országosan a hatmillió beoltotthoz.

Lélegzetnyi pihenő

– A vakcinák az indiai mutáns ellen is védelmet jelentenek – reagált a hétvégi friss hírre a doktor, miszerint hazánkban is kimutatták a vírus indiai mutációját.

Dr. Kiss Csaba

– A vakcinák a tüskefehérje ellen tanítják meg védekezni a szervezetet, arra, hogy felismerje az immunrendszerünk a kórokozót, tehát ha az oltás hatásos, akkor a mutációk ellen is annak kell lennie. Nagy gondban lennénk, ha most hirtelen rászakadna az egészségügyre egy újabb hullám, mert az orvosok, az ápolók hosszú hónapokon át túlterhelés mellett dolgoztak, egy rövid szabadságra sem mentek el, így nagyon sokan küzdenek a túlmunka okozta pszichés károkkal – mondta a doktor.

rra a kérdésre, hogy a jelenlegi átoltottsági szint idehaza meg tudja-e óvni a lakosságot egy újabb járványhullámtól, visszatért ahhoz, hogy fontos, minél többen be legyünk oltva. Biztatta azokat, akik még nem regisztráltak, hogy tegyék meg minél hamarabb. Elmondta, volt olyan páciense, akit az utóbbi két hónapban többször is felhívott, de még mindig bizonytalan, hiába is hangsúlyozza, hogy az oltottaknál semmilyen mellékhatás, allergiás reakció nem jelentkezett.

Adminisztratív problémák

– A kótaji körzetemben 2700 páciensből 100-200-an nem kérték az oltást, de köztük többen átestek a betegségen azért nem éltek a vakcina lehetőségével. Mivel a 16 éven aluli populációt még nem oltottuk, ezért ők nagyon is ki vannak téve a vírusvariánsok veszélyeinek, nem tudjuk, milyen hatással lehetnek rájuk. A gyerekek körében a legalacsonyabb az átfertőzöttség és az átoltottság is, őket egyelőre az átoltottak „tudják megóvni” a fertőzéstől – emelte ki dr. Kiss Csaba. Elmondta azt is, ha valaki nem kapta meg a védettségi igazolványát, érdemes a háziorvost megkeresnie, mert az adminisztratív elakadásokat a praxisokban nyomon tudják követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában