Iskola

2021.05.09. 20:00

Élet zengi be az iskolát

Hétfőtől minden általános és középiskolába visszatér a jelenléti oktatás.

JG, MML, TG

A nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskolában folyamatosan fertőtlenítik a termeket

Fotó: Dodó Ferenc

Visszatér a jelenléti oktatás a magyarországi oktatási intézményekbe május 10-től. Az általános iskolákban az alsó tagozatosok eddig is bejárhattak, most hozzájuk csatlakoznak a felsősök és a középiskolások.

Ajánlott

– A korábbi években is nagy volt a forgalom az érettségi idején az épületeinkben, ezt most is meg fogjuk oldani – mondta lapunk érdeklődésére Babicz Gyöngyi, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója. – Kicsit jobban oda kell majd figyelnünk, hogy a diákok ne zavarják az írásbelizőket.

Az igazgató hozzátette, végzett felmérést a saját csoportjában, és amíg februárban a többség szeretett volna visszaülni az iskolapadba, mostanra már többen megszokták az otthoni tanulást. Kiemelte, a diákoknak a saját érdekük, hogy lehetőség szerint bejárjanak, hiszen az on­line oktatás mostantól megszűnik, és akik valamilyen ok miatt otthon maradnak, azok lemaradhatnak, aminek a káros hatásait később tapasztalhatják majd.

Könnyebb lesz

Az alsósok vidám zsibongásától hangos április 19. óta a Méhteleki Általános Iskola is, hétfőtől pedig már a 47 felső tagozatos diák is hozzájárul az intézmény életének vidám hangulatához.

– Nagyon várjuk már a diákokat, hogy újra találkozhassunk velük személyesen, az elkövetkező öt hét még fontos lesz a lemaradások pótlásában – mondta el érdeklődésünkre Kosztya Zoltán, az iskola igazgatója. – Bepótolni mindent nem lehet, de így is jobb helyzetben vagyunk tavalyhoz képest, amikor március 16-tól a tanév végéig már csak digitális távoktatás volt.

– Vannak olyan munkatársaim, akik már megkapták a második védőoltást is, a többiek pedig most a hétvégén, szombaton mennek az oltópontra a következő vakcináért. Eddig nem érkezett olyan jellegű visszajelzés, hogy valamelyik szülő nem engedné a felsős gyermekét iskolába. A fiatalok személyes jelenléte nagy könnyebbséget jelent majd a tanároknak, ugyanis az elmúlt időszakban kipostáztuk papíralapon a feladatokat, amit aztán visszaküldtek a diákok, ugyanis nem megfelelő a körzetünkben az internetes lefedettség. Nálunk tanulnak egyébként a méhteleki diákok mellett a garbolci, a kishódosi és a nagyhódosi fiatalok is, akiket az önkormányzati busz szállít reggel és délután. A helyi önkormányzat a közelmúltban egy nagyobb autóbuszt vásárolt, kényelmesen elférnek benne az iskola és a lakóhely között ingázó nebulók. Ez a busz szállítja a méhteleki focicsapatot, de megkapjuk iskolai kirándulásokra is – folytatta Kosztya Zoltán. – Remélem, a tanév utolsó napjaiban, június közepén meg tudjuk majd rendezni a nyolcadikosok ballagását és a gyermeknapot is, valamint lesz lehetőség osztálykirándulásra is a környéken.

Hatékonyabb

A Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója lapunk megkeresésére elmondta: a felsős diákok és a középiskolások is nagyon várják már a május 10-ét, amikor a számukra is elkezdődik a jelenléti oktatás.

– Egyelőre csak néhány szülő jelezte, hogy nem engedi még vissza a gyermekét, majd hétfőn meglátjuk, hogy hány hiányzónk lesz. Amikor az alsó tagozatosaink visszatértek, akkor a gyerekek hetvenöt százaléka jött az első héten, most az alsósok közel nyolcvanöt százaléka látogatja az iskolánkat – tudtuk meg Kantár Attila igazgatótól. Hozzátette, a pedagógusok az online oktatás alatt minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy a lehető legtöbb ismeretanyagot átadják a diákoknak, de a jelenléti oktatás azért mégiscsak hatékonyabb.

– Továbbra is betartjuk a járványügyi intézkedéseket, a gyerekeknek mérjük a lázát, és odafigyelünk a kézfertőtlenítésre is. Jelenleg beteg pedagógusunk nincs, egy alsós osztály azonban karanténban van – közölte a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója, Kantár Attila, akitől megtudtuk azt is, hogy az első órák a különböző évfolyamoknak csúsztatva kezdődnek azért, hogy reggel ne legyen olyan nagy zsúfoltság a bejáratnál.

JG, MML, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában