Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.10. 16:40

A tarpaiaktól mindig visszakapja a szeretetet

KM

Tarpai megemlékezők | Fotó: az önkormányzat archívuma

„A magyarság legszebb törzse él ezen a tájon” – mondta egykor Bajcsy-Zsilinszky Endre, akinek születésének évfordulójára emlékeztek június 8-án Tarpán a beregi polgármesterek, a megyei közgyűlés több tagja és a térség országgyűlési képviselője.

Szerette a tarpaiakat

Bandi bácsi, ahogy a tarpai emberek hallották gyermekkorukban, nagyon szerette a tarpaiakat és a beregi embereket. Rajongással beszélt a beregi nép politikai bölcsességéről, bámulatos tisztánlátásáról, ösztönös okosságáról és öntudatos kiállásáról. Ezt a szeretetet a nyilas pribékek által kivégzett képviselő visszakapja a tarpaiaktól a mai napig, hiszen minden évben karácsonykor, a kivégzése napján megkoszorúzzák a Bajcsy-Zsilinszky Endre-szobrot.

Tarpai megemlékezők | Fotó: az önkormányzat archívuma

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy Bajcsy-Zsilinszky Endre a Bereg képviselője volt, és az itt élő emberek nem engedik kisajátítani emlékét. Nehezen viselték azt a korszakot, amikor a kommunista hatalom saját ideológiájára próbálta fordítani a hős mártír emlékét.

– A történelem ismétli önmagát – mondta az ország­gyűlési képviselő. – Akkor, a II. világháború végén nagyon sok nyilas állt át az újonnan megalakuló kommunista pártba, és ahogy látjuk, most is összefonódik a szélsőjobb és a szélsőbal. Ahogy mifelénk mondják: összenő, ami összetartozik. Bajcsy-Zsilinszky Endre németellenes volt, de sohasem volt kommunista. Ő végig a mezőgazdasági kisbirtok mellett tette le a voksát, és sosem támogatta a szovjet mintájú szövetkezeteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában