Nyíregyháza

2021.06.26. 20:00

Baba- és emberbarát várost (fotók)

A Gyerecsak Egyesület sétát szervez Nyíregyháza belvárosában.

JG

Fotó: Mate Janos

Aki közlekedett már valaha babakocsival, az tudja, ez nem mindig egyszerű feladat. Még úgy sem, hogy ma elvileg a legtöbb intézmény, üzlet akadálymentesített.

Családbarát vezetés

– Kampánysétát szeretnénk szervezni július 23-án délelőtt Nyíregyháza belvárosában, amivel fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, a megyeszékhelyen még mindig sok olyan épület van, ahová nem lehet bemenni babakocsival és kerekesszékkel – mondta dr. Rácz Éva, az egyesület szakmai koordinátora a Nyíregyházi Babaklubban. – Megítélésünk szerint Nyíregyháza jelenlegi városvezetése családbarát, ezért bízunk abban, érdemes szót emelni az emberi méltóságért, az esély­egyenlőségért, a közérdekű cselekvésért. Szeretnénk a sétával a Nyíregyházán élő emberek figyelmét ráirányítani arra, hogy egy pici változtatással, de annál nagyobb odafigyeléssel könnyíthetünk egy jelentős csoport életén.

– A babakocsival közlekedők és a mozgássérültek nap mint nap szembesülnek azzal, hogy helyenként nem tudnak könnyen közlekedni a városban – tudtuk meg Dankó Ágnestől, a Start Nonprofit Kft. rehabilitációs főosztályvezetőjétől.

– Az épek is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor ideiglenesen kerekesszékbe kényszerülnek, és csak akkor derül ki számukra, milyen nehézségeket okozhat akár bejutni egy üzletbe. Egy ilyen esemény, amit a Gyerecsak Egyesület szervez, ráirányíthatja a figyelmet ezekre a problémákra. Gyakran találkozom azzal, hogy az épek nem tudnak mit kezdeni a fogyatékkal élőkkel, nem merik felajánlani a segítségüket. Ezen változtathat egy ilyen érzékenyítő esemény is. Fontos annak a felismerése, hogy egy apró gesztussal mennyit tudunk javítani a másik életminőségén. Meggyőződésem, hogy az érzékenyítést minél kisebb korban kellene tudatosan elkezdeni, hiszen a gyerekek nagyon nyitottak a világra.

Matricát adnak

A séta szervezői bíznak abban, hogy presztízsértékű lesz csatlakozni a kezdeményezésükhöz, és a jelenleginél sokkal több intézményt akadálymentesítenek.

– Az egyesületünk 2014-ben Baba- és emberbarát matricát adott azoknak az intézményeknek, vállalkozásoknak, ahol lehetővé tették az akadálymentes közlekedést. Szeretnénk a közeljövőben még több matricát ajándékozni – tette hozzá dr. Rácz Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában