Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.21. 11:30

Nem maradnak meleg étel nélkül nyáron sem

A családoknak segítség a gyermek­étkeztetés, de nem mindenki értékeli a lehetőséget.

Fotó: MW-archív

Fotó: Hüvösi Csaba

Az idén is biztosítják az önkormányzatok az egyszeri meleg étkezést a szünidőben a gyerekeknek. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek szülei igényelhetik a szünidei étkeztetést.

A jogszabály szerint azok jogosultak az egyszeri meleg ételre, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűek, és rendelkeznek az adott településre bejelentett lakcímmel. A szünidei gyermekétkeztetésre jogosult azon gyermek is, aki intézményi jogviszonnyal nem rendelkezik. Megyénkbeli településeket kérdeztünk meg, mekkora igény van náluk a térítésmentes meleg ételre.

Sok igény a tanyákról fut be

Pálosi László, Balkány polgármestere lapunknak elmondta, az előzetes felmérések alapján körülbelül 150-en jelezték, hogy igényelik a szünidei étkeztetést.

Balkány helyzete speciális, hiszen sok tanya tartozik a városhoz, ezért nem csupán helyben biztosítják a meleg ételt, hanem annak kiszállítását is megszervezi az önkormányzat.

– A város saját járművével szállítunk az igényeknek megfelelően, s a tanyagondnokok gondoskodnak az étel kiosztásáról.

A koronavírus miatt az ételhordókat továbbra sem fogadjuk el, ügyelnünk kell a biztonságra, ezért egyszer használatos dobozokat használunk.

– Nagyon sok plusz feladattal járnának az ételhordók, így viszont a konyhások a megfelelő védőfelszerelésben, fertőtlenítés után csomagolják az ebédet. Véleményem szerint a jelenlegi helyzetben ez a legbiztonságosabb módja annak, hogy a szünidőben is biztosított legyen a gyermekek étkeztetése – hangsúlyozta a polgármester, akitől azt is megtudtuk, a legtöbb igény a tanyákról fut be az önkormányzathoz, ugyanis ott zömmel hátrányos helyzetű gyermekek élnek, de a belterületekről is többen kérték az ebédet, amit utóbbi esetben az iskola konyháján vehetnek át az arra jogosultak.

Az indulás kissé nehézkes

Vásárosnaményban sem maradnak a nyári szünetben étkeztetés nélkül a gyerekek. Mint Filep Sándor polgármester érdeklődésünkre elmondta, június 15-e és augusztus 15-e között, hétfőtől péntekig mintegy 170 hátrányos, és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek – diákok, óvodások és bölcsődések – kap egyszeri meleg ételt, amit a Humán Szolgáltató Központ működtetésében lévő saját konyhán főznek meg számukra és a közösségi házban vehetik át.

Fotó: MW-archív

– A családoknak nagy segítség ez az ingyenes lehetőség, mert így a gyerek biztosan eszik – utalt az étkeztetés fontosságára a város első embere, aki hangsúlyozta: kérik, hogy akik jogosultak rá, menjenek el az ebédért. – Minden évben azt tapasztaljuk, hogy az indulás kissé nehézkes, aztán amikor látják a gyerekek, szülők, hogy mások is elhozzák az ebédet, elmennek érte ők is.

Szomorú tapasztalat

– Nálunk az első napok tapasztalatai nagyon elszomorítóak – így fogadta megkeresésünket Szalmási József, Nyírkarász polgármestere, mert mint elpanaszolta, 45 szülő megigényelte a gyerekének a nyári szünetre az ételt, és mindössze 6 gyermek vitte el.

– Harminckilenc adag ebédet fölöslegesen főztünk meg, ezért most arra kértem a jegyzőt, hogy küldjön egy felszólítást, mert ez így tarthatatlan. Ha meggondolták magukat, mondják le, vagy még az is előfordulhat, hogy kénytelen leszünk a költséget rájuk terhelni. Nekünk erre pályáznunk kellett, egyébként is mindig többet utalnak, mint amennyit kérünk, és utána nem győzzük visszafizetni a fel nem használt pénzmaradványt, ami a jelenlegi helyzetben komoly érvágás egy szigorú gazdálkodást folytató önkormányzatnak.

– Nem kis összeg, egy adag ételt 600 forintból hozunk ki, vagyis nagyságrendileg 1,2 millióról van szó. Eddig nem tapasztaltunk ekkora érdektelenséget, pedig volt olyan évünk is, amikor a mostaninál több fiatalnak főztünk. Sajnos a mai gyerekek meglehetősen válogatósak, a baj az, hogy nagyon gyakran meg is tehetik – panaszolta lapunknak Szalmási József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában