Nyíregyháza

2021.08.15. 11:00

Beregsom dobogós helyen

Felavatták Kecskés Béla költő, történelemtanár emléktábláját Beregsomban.

LTL

Az emléktábla-avatási ünnepség résztvevői | Fotó: Kovács Erzsébet archívuma

„Ha volna valamilyen rangsor vagy kimutatás az egy főre jutó írókról, költőkről, Beregsom bizonyára dobogós helyen szerepelne, s nemcsak Kárpátalján, de talán az egész magyar nyelvterületen” – állapította meg Dalmay Árpád, a nyíregyházi székhelyű Beregszászért Alapítvány kuratóriumának elnöke abból az alkalomból, hogy megemlékezéssel egybekötött emléktábla-avató ünnepséget tartottak a település szülötte, Kecskés Béla költő, történelemtanár születésének 80. évfordulója alkalmából Beregsomban.

Nagyon korán ment el

„Kecskés Béla a kárpátaljai magyar kultúra egyik alakító, formáló és átörökítő személyisége volt, akinek elévülhetetlen érdemei nemcsak költészetében, hanem pedagógiai munkásságában is megmutatkoztak” – jegyezte meg Hajgató Tamás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja.

Az emléktábla-avatási ünnepség résztvevői | Fotó: Kovács Erzsébet archívuma

„Örülök, hogy jól ismerhettem őt, a kapcsolatunk barátinak is nevezhető volt. Nagyon korán ment el, még élhetne, hisz csak 80 esztendős lenne. Az irodalmi munkásságát 17 évesen kezdő Béla alig több, mint három évtizedes alkotói tevékenységével a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának tagjaként így is örökre beírta a nevét mind szülőfaluja, mind Kárpátalja, mind az egyetemes magyar irodalom történetébe” – fűzte hozzá Dalmay Árpád.

A leleplezett emléktábla bronz domborműve Lengyel Tibor nyíregyházi szobrászművész alkotása. Jövőre lesz gróf Lónyay Menyhért, a Magyar Királyság néhai miniszterelnöke születésének 200. évfordulója. Ha az alapítvány lehetőségei megengedik, újabb emléktáblával szeretnék majd megajándékozni a falu közösségét, hisz az ő személye is kötődik Beregsomhoz.

Egerben is emlékeztek

Bensőséges ünnepség keretében avatták fel Egerben a Dsida Jenő Baráti Kör székházának falán a névadó költő emléktábláját, amelyet a nyíregyházi székhelyű, Szentpétery Zsigmond-díjas Beregszászért Alapítvány ajándékozott egri barátainak a civil szervezet megalakulásának 24. évfordulója és létrehozója, dr. Lisztóczky László irodalomtörténész 80. születésnapja alkalmából.

Az emléktábla bronz domborműve Pálffy Árpád csíkszeredai szobrász alkotása. Az avatási ünnepségen Lisztóczki Péter és Lisztóczki Levente elbűvölte hegedűjátékával a szép számban összegyűlt közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában