Utazás

2021.08.24. 20:00

Ez a körtúra egyáltalán nem tortúra

Harminchárom kilométer alatt negyvenméternyi szintemelkedés.

JG

Ha valaki megunta a városi bicajozást, és kerékpártúrára vágyik, de azért nem szeretné nagyon fáradtra tekerni magát, annak szinte tálcán kínálja magát a Velencei-tó egy kis kikapcsolódásra.

Kellemes kikapcsolódás

Még bringát sem kell feltétlenül vinnünk magunkkal, Velencén, Gárdonyban és Agárdon több kerékpárkölcsönzőt is találunk, ahol egészen baráti áron tudunk bérelni egy órára, vagy akár egész napra.

Ha a túrázó már régen tekert utoljára, vagy éppen kezdő bicajos, akkor érdemes Gárdonyból indulva Agárd felé venni az irányt. Errefelé kevesebb az emelkedő, nem fárasztjuk ki nagyon magunkat.

Az első pihenő Agárdnál a „Sarvaicz körösztjénél” lesz, ahol egy kis kilátó is található. Az emlékmű Sarvaicz Lajos tóbíró előtt tiszteleg, aki kötelességének teljesítése közben lelte tragikus halálát 1928. december 13-án. A legenda szerint egy vízbe esett embernek nyújtott segítséget úgy, hogy a bajbajutottnak a puskája tusát nyújtotta kapaszkodóként. Valahogy a fegyver elsült. A seb először nem látszott súlyosnak, de mire a vízből mentett emberrel biztonságosan partot értek, olyan hatalmas vérveszteséget szenvedett Sarvaicz Lajos, hogy az életét már nem tudták megmenteni. A kilátóba érdemes felmenni, mert a 33 kilométeres túra során sokáig itt látjuk utoljára a tavat.

Vadaspark az erdőben

A túra nagy részét klasszikus kerékpárúton tesszük meg, azaz nem veszünk részt az autósok között a forgalomban. Ez egy kicsit Pákozdon változik meg. Gyakorlatilag végigkerekezünk a településen, néha átszeljük az úttestet is, majd átkelünk az autópályán először felette, majd alatta.

Érdemes többször pihenőt tartani, hiszen rengeteg a látnivaló. Pákozdon felkereshetjük a Katonai Emlékparkot és az erdőben megbúvó kis vadasparkot is. Egyedül itt vár ránk egy jelentősebb emelkedő, de az állatkert után már csak ereszkedünk.

Sukorónál ha jó időt fogunk ki, közelebbi ismeretségbe is kerülhetünk a tóval. Itt érjük el ismét a partot, mindenképpen érdemes megmártózni a vízben, vagy ha ehhez nincs kedvünk, akkor egyszerűen csak belefeledkezhetünk a látványba.

Ha jól osztjuk be az erőnket, csak kellemesen fogunk elfáradni.

Rendkívül kényelmes tempóban, több pihenőt és egy esetleges strandolást is beszámítva, nagyjából öt óra alatt teljesíthető a tavat teljesen megkerülő kör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában