Nyíregyháza, Ajak, Rakamaz

2021.08.05. 14:00

Felkészülten vigyáznak ránk

Negyvenórás tanfolyamot tartott a megyei katasztrófavédelem önkéntes tűzoltóknak.

JG

Az utánpótlás-nevelés is fontos, a tűzoltótáborokban kedvcsináló programokkal várják a gyerekeket

Fotó: Illusztráció: Mediaworks

Nyíregyházán önkéntes tűzoltó-egyesületek, valamint alkalomszerűen igénybe vehető létesítményi tűzoltóságok tagjai vettek részt negyvenórás katasztrófavédelmi tanfolyamon a napokban.

– Az alapképzés keretében összesen huszonketten készültek fel az alapvető tűzoltási, mentési feladatok biztonságos és szakszerű végrehajtására – tudtuk meg Rutkai-Dér Vivien tű. főhadnagytól, a megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől. Az elméleti órákat, a tantermi oktatást gyakorlati képzés egészítette ki. A laktanyaudvaron többek között a hordozható (kézi) porral oltó készülékek hatékony használatát is elsajátíthatták a résztvevők, akik azóta sikeres vizsgát tettek.

Nem kötelező, de ajánlott

Az Ajaki Tűzoltó Egyesületnek olyan önkéntes is tagja lehet, aki nem végezte el ezt a tanfolyamot.

– Senkit nem kötelezhetünk még egy alapfokú tanfolyam elvégzésére sem, de azért ajánljuk a tagjainknak – mondta el lapunknak Rubóczki Zoltán, az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka.

– Beavatkozáson csak az vehet részt, aki legalább alapfokon sikeres vizsgát tett. Már csak emiatt is érdemes részt venni ezen a negyven­órás felkészítésen, amelyen rengeteg hasznos tudnivalót elsajátíthatnak a jelentkezők, amit a gyakorlatban is kipróbálhatnak. Ránk is szigorú szabályok vonatkoznak, ezért aki nem jelentkezik erre a tanfolyamra, tagja lehet ugyan a csapatunknak, de beavatkozásokban nem vehet részt. Eljöhet velünk bemutatókra, részt vehet helyszínbiztosításokban, de egyéb feladatot csak akkor vállalhat, ha elvégzett előtte egy képzést. Ha valamelyik tagunk jelentkezni szeretne, továbbítjuk az igényt a katasztrófavédelemnek, ahol megszervezik a tanfolyamot, ha összejön a megfelelő létszám.

Ősszel tanulnak

A Rakamazi Önkéntes Tűzoltó Egyesület sem kötelezi a tagokat arra, hogy beüljenek az „iskolapadba”.

– Egy tagunk vizsgázott a napokban, és többen készülnek arra, hogy ősszel veselkednek neki a tanulásnak – tudtuk meg Vaszil Zoltán parancsnokhelyettestől. – Mi sem kényszerítünk senkit, csak ajánljuk, mert a megszerezhető ismeretek senkinek sem válnak a hátrányára.

Már csak amiatt is serkentik a tudásvágyat a rakamazi önkéntesekben, mert akkor hatékonyabban tudnak közbeavatkozni vészhelyzet esetén.

– Aktívan 14-en tudunk vonulni, és jó lenne, ha ez a létszám bővülne. Most a hét végén szükség is volt ránk, mert a vihar után a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóság kérte a segítségünket. Két autóval indultunk útnak. A tartalék raj három tagja a Tiszaeszlár és Tiszalök közötti útvonalat tisztította meg az akadályoktól, az egyes raj velem együtt öt emberrel pedig a megyeszékhelyen vett részt a kárelhárításban. Este hét és hajnali két óra között dolgoztunk folyamatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában