Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.04. 14:00

Leszakadt vezetékek, kidőlt oszlopok – Több tízezer háztartás maradt átmenetileg áram nélkül a vihar után

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy időben, folyamatosan 300-an dolgoztak a hibák elhárításán.

KO, BM

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kedden késő estig dolgoztak az E.ON szakemberei

Fotó: E.ON

A vasárnap délután viharos széllel átvonuló zivatar az E.ON ellátási területén több tucat településen okozott áramkimaradást, elsősorban a Tiszántúlon, azon belül is kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, több tízezer ügyfél áramellátásában okozva fennakadást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelezte a vihar érkezését, ezért az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.

megerősített létszámmal készült a vihar pusztítására, így a szerelőik és szerződött alvállalkozóik azonnal nagy létszámban kezdték meg a károk felszámolását.

– A faluban nem történt komoly káresemény, a vihar az üdülőterületen száguldott keresztül. A tivadari Tisza-hídra dőlt fa egy időre akadályozta a forgalmat, ám a katasztrófavédelem szakemberei viszonylag rövid idő alatt járhatóvá tették a Szatmárt Bereggel összekötő fontos útvonalat.

– Az üdülőterület nyaralóiban szerencsére nem esett kár – köszönhetően annak is, hogy telente folyamatosan vágják ki, illetve csonkolással teszik biztonságossá a veszélyesnek ítélt fákat. Így aztán most vasárnap csak a házaktól távolabb magasodó hatalmas fák közül tört néhány derékba, döntött ki tövestől párat az ítéletidő – tudtuk meg tivadari olvasónktól.

Kedd délelőtt is tartott a takarítás Györteleken, ahol a legnagyobb kárt egy önkormányzati épületben okozta a vasárnapi vihar.

– Egy régi iskolaépületre dőlt egy nagyobb méretű fenyőfa – tudtuk meg Halmi József polgármestertől, aki hozzátette: szerencsére nem vált használhatatlanná az ingatlan. Volt egy rövidebb áramszünet a településen, de este 10 órára itt és Kocsordon is helyreállt a szolgáltatás, Ököritófülpösön azonban csak hétfő reggel.

– Egy lakásnak kidőlt a tűzfala, a legtöbb feladatot kiborult fák, leszakadt faágak eltávolítása jelenti, sok helyen a cserepet bontotta meg a szél, ahol tudtunk, segítettünk akár alapanyaggal, akár a cserepek újrarakásával – sorolta a településvezető.

Kettéhasított fák

– Mi még a „szerencsésebb” települések közé tartozunk, mert nem kaptunk annyit a vasárnapi viharból, mint például a megyeszékhely, pedig közel esünk hozzá – jegyezte meg Dubay László, Nyírpazony polgármesetere. A településvezető egyáltalán nem lepődött meg azon, hogy egy rövid kárösszegzésre kértük meg kedden, ugyanis apróbb kárelhárítási munkákat még Nyírpazonyban is végeztek, a vihar után a kidőlt, kettéhasadt fák eltakarítása adott munkát.

– A vihar gyorsan haladt végig a településen, a kritikus pont a temető volt, ahol a szél fákat döntött ki, vagy tört ketté. Egy sírhely megrongálódott, a helyreállításán dolgozunk. A 20-30 éves fákat hasította ketté a vihar, emelődaruval lehetett levágni a felesleges ágakat, eltávolítani a vezetékekről. Az E.ON-nal folyamatosan kapcsolatban voltunk, és jeleztük, hol hibásodott meg a vezeték, a szolgáltató korrekt volt, mert forróvonalon egy munkatársa fogadta a jelzéseket, a fotókat, így tudták, hová, melyik problémás helyre kell kivonulniuk.

Nyírpazonyban még vasárnap este sikerült a hálózaton keletkezett hibákat megjavítani, egyedül az internet akadozott, nem volt wifi, de keddre a netes szolgáltatás is helyreállt. Az önkormányzathoz egyetlen magánbejelentés érkezett: egy idős házaspár házának a tetejét bontotta meg az orkán­erejű szél, náluk a palatető fedésében segítettünk.

Háromszáz szerelő

– Jellemzően kidőlő fák, leszakadó nagy méretű faágak okoztak meghibásodásokat, köztük vezetékszakadásokat, és több mint 60 oszlop is kitört – tájékoztatta lapunkat Varga Ivett, az E.ON vállalati kommunikációs szakterület-vezetője.

– A középfeszültségű hálózaton keletkezett hibák javítása vasárnap az éjszakai órákban is tartott, illetve hétfőn és kedden is teljes létszámmal dolgoztak az E.ON szerelői és alvállalkozó partnerei a hibák felszámolásán. Amellett, hogy az E.ON szorosan együttműködött a katasztrófavédelemmel, több régióból, köztük a Dél-Dunántúlról, Nagykanizsáról, Kaposvárról és Szekszárdról, Debrecenből és Miskolcról is érkeztek szerelők a még gyorsabb javítás érdekében. A károk mértéke akkora volt, hogy teljes hálózatszakaszokat kellett újjáépíteni, egy-egy szakaszon 4-5 különböző ponton is fák dőltek a vezetékekre, oszlopsorokat döntött ki a vihar – részletezte a feladatokat Varga Ivett. Nyírbátor környezetében 33 oszlopot döntött ki a vihar, fák tucatjait borította a villamos hálózatra. Nyírvasvárinál 5 középfeszültségű vasbeton oszlopot kellett újratelepíteni és 8 tönkrement kereszttartót helyreállítani, több tucat, a hálózatra dőlt fát eltávolítani, a vezetékeket visszahelyezni, hogy a településen élők áramellátása ismét biztosított legyen. Csaknem 180 helyszínen volt szükség az elszakított középfeszültségű vezetékek javítására.

– A középfeszültségű áramhálózatot ért károk mellett csak a megyében 1154 olyan meghibásodásról jött bejelentés, amikor egy-egy házhoz bemenő kisfeszültségű vezeték vagy kisebb szakasz, néhány épületet ellátó hálózatszakasz vagy berendezés sérült a viharban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy időben, folyamatosan 300-an dolgoztak a hibák elhárításán. Az áramszolgáltatás teljes körű helyreállítása kedd estére várható – tette hozzá tegnap délután Varga Ivett.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/video-hazakat-kell-lebontani-a-vihar-miatt-szabolcs-szatmar-beregben-5280452/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ilyen-nincs-letarolt-uduloovezettol-az-elvitt-csarnoktetoig-ilyen-pusztitast-hagyott-maga-utan-a-vihar-5278481/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ez-bizony-mar-orkan-megyenkben-mertek-a-legnagyobb-szelet-mutatjuk-hol-5276351/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/video-igy-csapott-le-a-vihar-nyiregyhazara-5274230/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában