Utcanevek

2021.08.09. 16:50

Nyíregyházi vagy? És tudod, hogy hívták régen azt az utcát, ahol most laksz?

Vannak olyan Nyíregyházi utcák, amelyek hatszor-hétszer is nevet változtattak az évtizedek során.

Forrás: illusztráció / Google Maps

Atléta és Czirbus utca, Cúgosrész, Hozzájáró út, Josta köz, Foxi utca, Kneipp sétány, Sípszug – ha manapság Nyíregyházán szúrópróbaszerűen megkérdeznénk az utca emberét, bizonyára keveseknek csengenének ismerősen a felsorolt elnevezések. Pedig valamennyi a szabolcsi megyeszékhely várostörténetének egy-egy jelzőköve, melyek egykori vagy ma is fellelhető kis forgalmú útvonalakat, településrészeket jelöltek, illetve jelölnek. Önmagukon is túlmutató jelentőségükre akkor döbbenünk rá, ha megismerjük keletkezésük körülményeit, a névadás mögött rejtőző szándékot, egy rohamosan fejlődő város több száz éves történelme bontakozik ki az utcanevek faggatásával.

Fotó: Dodó Ferenc

Hiánypótló kötet

Mivel manapság több mint 1300 utcanevet számlálhatunk Nyíregyházán, valamennyit szóra bírni nem egy könnyű vállalkozás. Urbán Teréz nyugalmazott pedagógus – valamennyiünk örömére és hasznára – mégis megtette. Hosszú szorgos munkával – amelyhez hasonló a léptékét tekintve aligha született Margócsy József Utcák, terek, emléktáblák című sorozata óta –, több mint 400 oldalon megalkotta a Nyíregyháza utcaneveinek történetét is feldolgozó utcanévlexikonát. Ezt a hiánypótló kötetet mutatták be augusztus 9-én a sajtónak a Nyíregyházi Városvédő Egyesület szervezésében, ahol a kötet elkészültének folyamatába is bepillanthattunk.

Ahogy a szerző a sajtótájékoztatón elmondta, a gyűjteményes munka ötlete 45 évvel ezelőtt még csak szakdolgozattémaként született meg, de 2011 decemberében, amikor Urbán Teréz nyugállományba vonult, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület egyik tagja, Hudivók Róbert megkereste, hogy érdemes lenne ezt a kutatást teljessé tenni.

Egy rendkívül jól tagolt kiadvány született, amelyben a szerző egyfelől sorra veszi az utcaneveket kronológiájuk szerint, a kötet fennmaradó kétharmadában pedig az utcanévlexikont találjuk alfabetikus sorrendben, tartalmas és olvasmányos szócikkel.

A hiánypótló kötetet a szerző és beszélgetőpartnere, Ilyés Gábor helytörténész augusztus 14-én délután az egyesület Kossuth téri sátrában a közönségnek is bemutatja.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában