Nyíregyháza

2021.08.25. 14:00

Vörösre válthat Horvátország?!

A prognózis szerint komoly esély van arra, hogy egyes horvát térségek besorolását megváltoztatják.

LTL

Fiume is kedvelt turisztikai célpont

Fotó: MW-archív

Vörös zónába sorolhatják a horvát tengerparti régiókat a koronavírus-fertőzésszámok miatt.

– Hallottunk róla, hogy változhat Horvátország egyes részeinek a besorolása, de hivatalos információ egyelőre nincs. Vannak kint utasaink, jól érzik magukat, semmi problémát nem tapasztaltak. Naponta többször frissítjük a konzuli szolgálat tájékoztatásait – mondta Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda tulajdonos-ügyvezetője.

Hangulatos óvárosok, Modric-mez, fügepálinka, csevapcsicsa, tenger gyümölcse. Bizonyított tény, hogy a külföldre utazó magyarok túlnyomó része horvát úti célt választott ezen a nyáron.

A napfényes időszak végének közeledtével derült égből villámcsapásként hatott a hír, miszerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ napokon belül a vörös zónába sorolhatja már jövő héten a horvát tengerparti régiókat és Zágrábot az emelkedő koronavírus-fertőzésszámok miatt. Állítólag a turisták már elkezdték lemondani a szeptemberi előfoglalásaikat – ennek jártunk utána.

Naponta többször frissítenek

Megkérdeztünk jelenleg is Horvátországban nyaralókat, ők az Adriai-tenger partján semmit sem érzékelnek a vírushelyzetet illetően. A zárt üzletekben kötelező a maszkviselés, a víz közelében nincs jele annak, hogy bárki bármitől tartana. Időközben az alig több mint 4,1 millió lakosú balkáni országban beoltották a felnőtt lakosság felét, ám ezzel elmaradnak az európai átlagtól.

Hallottunk róla, hogy változhat Horvátország egyes részeinek a besorolása, de hivatalos információ egyelőre nincs.

– Jelenleg is vannak kint utasaink, jól érzik magukat, semmi problémát nem tapasztaltak. Naponta többször frissítjük a konzuli szolgálat tájékoztatásait, igyekszünk képben lenni – kezdte reagálását megkeresésünkre Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda tulajdonos-ügyvezetője.

– Amennyiben a Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy nyilatkozik, hogy egy adott ország nem fogad turistákat, nem lehet oda utazni, akkor az érintett utas jogosult a befizetett összeg egészére. Az utazási iroda eldöntheti, hogy a készpénzt vagy utazási utalványt választja. Ez utóbbi lehetőség egy segítség az irodának, hiszen későbbi időpontban „leutazhatja” az ügyfél. Az a tapasztalatunk ezen a nyáron, hogy már nagyon hiányzott az embereknek az utazás, az élményszerzés, a kikapcsolódás. Akik világot láttak, pozitív benyomásokkal tértek vissza.

– Tavaly ilyentájt még alig voltak felkészülve a Covidra, most már teljesen más a helyzet. Valószínűleg ősszel egyre több ország szigorít a beutazási feltételeken. Mi azt javasoljuk a régi és a leendő ügyfeleinknek, hogy kövessék figyelemmel az utazásra nem javasolt és fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok és térségek listáját, illetve tanulmányozzák a konzuli szolgálat honlapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában