9/11

2021.09.11. 08:28

Magyar terv New Jersey-ben

A tragédia ötödik évfordulóján meghirdetett pályázatra Égerházi József is készített pályaművet.

Marik Sándor

Az Egyesült Államokban több száz alkotás őrzi 9/11 emlékét, a legfontosabb természetesen a New York-i helyszínen. A közeli New Jersey-ben, Massachusettsben és Connecticutban – azokban az államokban, ahol az áldozatok többsége élt – szintén számos emlékművet avattak. Egy részükbe a World­ Trade Center tornyainak maradványait is beépítették – jellemzően acélgerendákat; a célra mintegy 1100 darabot bocsátottak rendelkezésre.

New Yersey-ben egy magyar pályamű is született: az 1957-ben Amerikába érkező, 1968-tól New Yorkban élő Égerházi József építészmérnök-közgazdászé.

Égerházi Józseffel, aki Hajdúhadházról származik, 2002-ben találkoztunk először Debrecenben, később New Yorkban és Budapesten is találtunk alkalmat a beszélgetésre. A tragédia első évfordulóján jelent meg a vele készített interjúnk a Kelet-Magyarországban „Aki eladásra kínálta a felhőkarcolókat” címmel.

Látta, hogy épültek

Az íráshoz ma is alig tudunk új információkat tenni, hiszen a témában interjúpartneremnél tájékozottabb ember kevés lehet. Maga is dolgozott a Világkereskedelmi Központhoz kapcsolódó nagy beruházáson, építész szemmel látta, hogyan nőnek ki a földből az óriások. Később irodái évekig a felhőkarcoló 36. illetve 72. emeletén voltak, sőt nyugdíjasbúcsúját is ott tartották a 107. emeleten lévő panoráma-étteremben. Szinte mindent tud az ikertornyokról. Azt azonban csak most árulta el, hogy lakóhelyén a tragédia ötödik évfordulóján meghirdetett pályázatra maga is készített pályaművet a tervezett emlékműre, amelyet csupán ő és a városi archívum őriz.

Emlékezetből is le tudja rajzolni

– Hosszú ideje lakunk a Hudson túlpartján, Manhattanre onnan nyílik az egyik legjobb kilátás. A folyó közigazgatási határ New York City és New Jersey között. Ingázás közben naponta láttam a felhőkarcolók sziluettjét – sokáig az ikertornyokkal –, bármikor emlékezetből is le tudom rajzolni – osztotta meg személyes emlékeit a már évek óta nyugdíjban lévő szakember. – Amikor 2005-ben lakóhelyemen meghirdették az emlékmű-pályázatot, feledhetetlen pillanatok jutottak eszembe: gyönyörű képek és a tragédia szörnyűsége. Rögtön tudtam, hogy készítek egy tervet, bemutatom, én hogyan szeretnék emlékezni 9/11-re.

Égerházi József

– A pályázatom hagyományos küllemű volt: szökőkút a WTC körvonalas átlátszó modelljével, vetített fényívek és az ívek alapzatain a New Jersey-beli áldozatok nevei – írta levelében Égerházi József.

– A pályázatok elbírálásánál fontos volt, hogy az emlékmű mozgó alkatrészek nélkül könnyen karbantartható, működtetése pedig takarékos legyen. Végül nem az én tervem valósult meg. Az elkészült emlékmű arra az ötletre épült, mintha a két torony eldőlne, és a folyó másik partján, New Jersey-ben érne földet. A két nagy hasáb között van az emlékezés útja, a falakon az áldozatok nevével. Úgy vélem, e látvány alapján a fiatalabb nemzedéknek nehéz elképzelni, hogyan nézhetett ki Manhattan az emblematikus ikertornyokkal…

Borítókép: Az Égerházi-terv és a megvalósult pályamű | Fotók: Magánarchívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában