Postánkból

2021.09.06. 09:59

Nem hitt a szemének a tanárnő: ezt csinálták a fiatalok a Tiszánál!

Nem hiába szeretem a fiatalokat és bízom is bennük. Amennyiben vadhajtásaik is léteznek, azokért általában nem ők a felelősek – írja olvasónk.

Vengrinyák János

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

Július közepén, szombat délelőtt hallgattam a Kossuth adón egy műsort, melyben egy lelkes tanárnő nyilatkozott. Évek óta szervezi a Tisza-túrákat, többnyire a diákjainak.

Elmondása szerint, korábban egy kis csapattal csorgott lefelé a Tiszán, és észrevettek pár embert, akik a vízből, bokrokból szedték a Tiszán összehordott szemetet.

Kiderült róluk, hogy aktivisták, akik a szent folyónk tisztaságáért éreznek felelősséget. A tanárnő kifejezte csatlakozási szándékukat, a válasz pedig igen volt. Azóta nyaranta szerveznek szemétszedő túrákat, melyekre a lelkes fiatalok örömmel jelentkeznek, egy-egy túrán 40-45 zsák hulladékot gyűjtenek össze. Meghatódva hallottam, hogy egy hetvenöt éves tanár is velük tart, ugyanazt a munkát végezve. Vidáman teszik ezt mindnyájan, mert érzik a jó cselekedet örömét, ami boldoggá teszi őket. A tanárnő örömmel nyilatkozta, amikor egy strandnál kikötnek, hogy a zsákokba gyűjtött szemetet kirakják, manöken külsejű fiatalok csatlakoznak hozzájuk, és rövid idő elteltével ragyogott a Tisza és környéke.

Vengrinyák János
Fotó: KM

Elgondolkozom. Több generáció fiataljai nőttek fel úgy, hogy keveset és nem kellő irányítással tudtak – mi, akkor fiatal szülőként, ma nagyszülőként – foglalkozni gyermekeikkel. Kérem, ahogy lehetőségeink engedik, jó példákkal és ráhatással igyekezzünk pótolni múltbeli mulasztásainkat. Tegyük mindazért, hogy a csillogó gyermekszemek felnőttként is csillogók és őszinték maradjanak.

- Vengrinyák János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában