Vásárosnamény

2021.09.07. 17:00

Összefonódott két régió

A vásárosnaményi civil szervezet a felvidéki Makranc önkormányzatával őrzi a múltat, tervezi a jövőt.

MML

Laczkó Mária, Makranc polgármestere, Kovács László, a Fix elnöke és Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: [email protected] +36305431120

Együttműködési megállapodást kötött a közelmúltban a vásárosnaményi székhellyel működő Fiatalok Kulturális Szövetsége Ifjúsági Egyesület (Fix) és a felvidéki Makranc település önkormányzata.

A partnerek célja a két régió népi kultúrájának és kulturális örökségének bemutatása és népszerűsítése a fiatalok körében, illetve az együttműködés fejlesztése és szervezése a régióban. A projekt rövid távú céljai közé tartozik továbbá a cserekapcsolatok erősítése és megszilárdítása, ezáltal a turizmus fejlődésének elősegítése, valamint egy multikulturális közeg kialakítása a régiókban a két pályázó szervezet együttműködése révén.

Laczkó Mária, Makranc polgármestere, Kovács László, a Fix elnöke és Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere | Fotó: Sipeki Péter

A kapcsolatok erősítését segítette a napokban az a Vásárosnaményban megrendezett találkozó is, amelyen részt vett Makranc küldöttsége Laczkó Mária polgármester vezetésével. A konferencián Kovács László, a Fix elnöke bemutatta az együttműködés eddigi eredményeit, valamint felvázolta a jövő terveit is. A jelenlévők megtekinthették a Makranc nevezetességeit és mindennapjait bemutató kisfilmet, majd a felvidéki vendégek ismertették Bódva-völgye adottságait és látnivalóit.

Közös tervek, elképzelések

– Pár héttel korábban mi látogattunk el Makrancra, ahol a nyíregyházi Mihálka György festőművész alkotásaiból rendeztünk kiállítást. Velünk utazott a szintén Nyíregyházán élő Olajos Gábor gitárművész is – tájékoztatta lapunkat Kovács László, aki felidézte az együttműködés kialakulását is.

– A civil szervezetünk több felvidéki – például rozsnyói, kassai – egyesülettel van kapcsolatban. Szerettük volna a felvidéki kötelékeket kiszélesíteni, Makranc pedig éppen akkor keresett egy olyan partnert, akivel megvalósíthat határon átnyúló magyar–szlovák programokat. Tulajdonképpen a legjobb időben találtunk egymásra. Közös elképzeléseink vannak a mindennapokat és a jövőt illetően. Mindketten szeretnénk, ha a fiatalok helyben maradnának, a szülőhelyükön találnának megélhetési lehetőséget, ott boldogulnának. Makrancon például ennek érdekében lakóparkot építenek.

Makranc küldöttsége kulturális csomagot is hozott magával Vásárosnaményba. Az ifjúsági egyesület irodaházában az érdeklődők megtekinthették Takács Ivett képzőművész alkotásait, a makranci Cserépszín Éneklőcsoport pedig lakóhelyének dalaiból adott elő egy csokrot. Takács Ivett tárlata egyébként szeptember közepéig még megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában