Állatvédők

2021.10.25. 20:00

Bizalom kell a változáshoz

A helyi állatvédők összefogtak, munkájuk gyümölcse egy sikeres oltási program.

VNA

Forrás: PCAS

Ahol az embereknek nehéz a sorsa, ott az állatoknak sem könnyű – így az állatvédő szervezeteknek ott is bőven akad dolga, ahol hátrányos helyzetű családok élik a mindennapjaikat. Szerencsére Nyíregyházán, a Huszár lakótelepen néhány év alatt sok pozitív változás történt az állattartói magatartásban, októberben pedig az eddigi legsikeresebb kutyaoltási programnak örülhettek a helyiek és az állatvédők – erről Vidra Beáta, a PCAS Állatmentő Egyesület elnöke mesélt lapunknak.

– Körülbelül három évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni a Huszár lakótelepen, mert nagyon sok kutya került innen a városi állategészségügyi telepre. Beszélgetni kezdtünk az itt élőkkel, és szépen lassan elindult egy jó irányba vezető folyamat – mondta el az állatmentő.

– Korábban volt egy akciónk, amikor nem működő hűtőládákat gyűjtöttünk, és elvittük a gazdiknak, hogy legyen kutyaháza a kedvencüknek: ez egy nagyon jó megoldás volt, hiszen így szigetelt menedéket biztosíthattunk az ebeknek.

Nem ingyenes

Vidra Beáta kiemelte: a PCAS mindebben nem egyedül vett részt, az állatok védelmében, a szemléletformálásban összefogtak Ádám Renátával, aki helyi közös képviselő, illetve Földi Andrea önkéntes állatvédővel és az Állatbarát Alapítvánnyal. Az internet adta előnyöket is kihasználják: létrehoztak egy közös Facebook-csoportot, aminek tagjai a Huszártelepen élő állattartók. Itt rendszeresen megosztanak hasznos tanácsokat és a hatályos állatvédelmi jogszabályokat, illetve itt bárki felteheti a kérdéseit, kérhet segítséget.

– A legbüszkébbek az oltási programunkra vagyunk. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy ingyenes lehetőség: mindenkinek ki kell fizetni a veszettség elleni oltás árát és persze a kötelező mikrocsipet is – mondta el Beáta. – A segítség abban áll, hogy dr. Kassai József állatorvossal házhoz megyünk, így azok is gondoskodhatnak a kedvencükről, akiknek nincs autójuk, amivel eljuthatnának egy állatorvosi rendelőig. Renátánál jelezheti mindenki, aki szeretné beoltatni a kutyáját. Amíg az első alkalommal még nem sokan jelentkeztek, az idén októberben már annyian, hogy a doktor úrnak egyszer el kellett mennie plusz­oltóanyagért. Sőt, sokan már nemcsak a veszettség elleni, hanem az egyéb fontos, de nem kötelező védőoltásokat is kérik, ami pluszöröm számunkra.

Folyamatos kommunikáció

A PCAS elnöke arról is mesélt, hogy Andrea nagyon sokat dolgozik azon is, hogy minél több kutya legyen ivartalanítva, és a lehető legkisebbre csökkenjen a felesleges szaporulat. Beáta szerint az egyik legsarkalatosabb kérdés, amelyről nehéz meg­győzni az embereket, az, hogy ne vegyenek kifejezetten a gyerekeknek kutyát – hiszen a kiskutya megnő, a gyerekek hamar megunhatják, a szülőknek pedig azután is gondoskodniuk kell az ebről, miután elmúlik a kezdeti lelkesedés. Ez egyébként az állatvédelemben dolgozók szerint egy olyan általános probléma, amely valamennyi társadalmi rétegre jellemző.

– Persze még mindig előfordulnak kirívó esetek és gondok, de azon dolgozunk, hogy ezekből egyre kevesebb legyen, és azt tapasztaljuk, hogy egyre több a jól tartott házi kedvenc, a felelősségtudó gazdi. Az a siker pedig, amit a legutóbbi oltás alkalmával tapasztaltunk, a folyamatos jelenlétnek és kommunikációnak köszönhető – tette hozzá az állatmentő. – Nagyon sokszor elmondtuk, hogy milyen lényeges a kutyák oltása, és így megóvhatják a kedvenceik egészségét. A legfontosabb az volt, hogy az embereket meggyőzzük: bízhatnak bennünk, és bátran fordulhatnak hozzánk segítségért, információért.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában