Kelet-retró

2021.10.12. 16:00

Korszerű laboratóriumot kapott a kisvárdai Vulkán vasöntöde

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 70 éve ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1951. október 12., péntek

Korszerű laboratóriumot kapott a kisvárdai Vulkán vasöntöde

A kisvárdai Vulkán vasöntő dolgozóinak igen sok gondot és nehézséget okozott az, hogy a vállalatnak nem volt laboratóriuma. Előfordult az is, hogy az elemzésre Budapestre küldött mintahomok és öntvény minőségéről a mintavétel után csak hetekkel értesültek. Ha az elemzés rosszat mutatott, akkor új mintát kellett venni és azt újból elemeztetni, ez ismét hosszabb-rövidebb időt vett igénybe.

Államunk ötéves tervünk keretében fősúllyal gondoskodik vaskohászatunk fejlesztéséről. A Dunai Vasmű építése mellett egyre nagyobb összegű beruházást fordít a már meglévő üzemelt továbbfejlesztésére, korszerű gépekkel, eszközökkel ellátására. Állami beruházással korszerű laboratóriumot kapott a kisváydai Vulkán is. A dolgozók lelkes munkaversennyel köszönik meg az ajándékot.

Gőzfűtéses üvegházat létesítettek a gyulatanyai Csillagfürt-nemesítő Vállalatnál

Gyorsan fejlődő iparunk nyersanyaggal ellátásában egyre nagyobb segítséget ad mezőgazdaságunk azáltal, hogy ezer és ezer holdon vezeti be az ipari növények tervszerű termesztését. Az ipari növény termesztéséhez államunk is egyre több és több segítséget ad mezőgazdaságunknak. Segítséget jelentenek az ipari növények nemesítésével foglalkozó állomások, így például a csillagfürt-nemesítő vállalatok.

Gyulatanyán a volt Dessewffy-birtokon létesült ötéves tervünkben Csillagfürt-nemesítő Vállalat. Az állam gondoskodik a vállalat modern berendezésekkel, termelőeszközökkel ellátásáról. Nemrégen fejezték be a hatalmas gőzfűtéses üvegház építését, ami szovjet mintára készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában