Ízvilág

2021.10.17. 20:00

Öt és fél órás, megállás nélküli hajsza

Ebben az évben is bejutott a Bocuse d’Or hazai döntőjébe Huszár Tibor.

SZA

Huszár Tibor munka közben

Forrás: KM-archív

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei séf soha nem versenyzett a Bocuse d’Or hazai döntőjében – egészen 2020-ig, amikor a legnevesebb nemzetközi megmérettetés magyarországi fináléjában Huszár Tibornak szurkolhattunk. A szakembert már azt megelőzően is kapacitálták a kollégái, hogy próbálja ki magát a Bocuse-on, de korábban nem érezte úgy, hogy ott lenne a helye. Addig is sokat versenyzett, de főként hidegkonyhai területen, a 2018-as luxemburgi világbajnokságon viszont a melegkonyhai munkából is kivette a részét, így amikor megjelent a kiírás, eldöntötte, hogy elindul a selejtezőn.

Huszár Tibor munka közben
Fotó: KM-archív

A legjobb tíz közé szeretett volna bekerülni, úgy gondolta, minden más csak ráadás, és nagyon boldog volt, hogy túlszárnyalta a kitűzött célt. A döntőt akkor Veres István nyerte – a kiváló séf a nemrégiben megrendezett világdöntőn a 11. lett –, Tibor pedig akkor lapunknak azt mondta, nagyon sokat tanult a versenyen.

Minden perc számít

Az akkori remek szereplés olyan lökést adott neki, hogy úgy döntött: az idén ismét megméretteti magát, ez pedig annyira jól sikerült, hogy ezúttal is bejutott a fináléba. A pályázatnak két témája volt, kötelező elemként két darab balatoni sudár pontyot, illetve mangalicatarját és -nyelvet kellett felhasználni, ahogy a bezdáni édes-nemes paprikát sem lehetett kihagyni.

A séfeknek az étel receptúráját, elkészítési módját és az ételekről készített fotókat szeptember 5-éig kellett beküldeniük a Magyar Bocuse d’Or Akadémiához, a szakmai zsűri tagjai pedig kiválasztották a legjobb ötöt – köztük Huszár Tibort, aki kreatív séfként több hazai és nemzetközi projektben is részt vesz – ilyen a nyírbátori Kakukk étterem, a munkácsi Monarchia étterem, a romániai Mélik hotel, és már folynak az egyeztetések egy jövőre nyíló nyíregyházi étteremmel, a Bistro de Luxe-szal. – Noha a mangalica hungarikum, Magyarországon nem fogyasztják túl sokan, ez a verseny viszont jó reklám lehet ennek a különlegességnek, a ponty pedig azért érdekes, mert nem könnyű feldolgozni a benne lévő rengeteg y szálka miatt – mondja Tibor.

– A döntőre minden hozzávalót kimérve kell elvinnünk, ott már „csak” el kell készíteni az ételeket. Ez nagy könnyebbség, de nem jelenti azt, hogy laza 5,5 óra vár ránk. Összesen 36 tányért kell elkészíteni, ezen a versenyen pedig tényleg minden perc számít, az időtúllépésért ugyanis pontlevonás jár, és mivel a zsűri tagjai meg is kóstolják az ételeket, az önmagában kevés, ha egy tányér ránézésre rendben van. Nagyon fontos az elkészítés sorrendje is, ezért minden mozzanatot előre meg kellett tervezni. Mind a két tányé­ron van három köretelem, a főelem és a mártások, így tudom, hogy csak akkor lesz kész minden időre, ha végig koncentráltan, nagy odafigyeléssel dolgozom.

Apróságokon múlik

– Óriási előny, hogy tavaly is ott voltam a döntőn, mert így tudom, hogy mit várnak el a zsűritagok, hogy mit használhatok és mit nem, de bízom benne, hogy a rengeteg gyakorlásnak meglesz az eredménye. Az elmúlt két hét már a döntő jegyében telt: egyik nap kimérünk, másik nap próbálunk, és finomítunk még ott, ahol arra szükség van. Az apróságok is sokat számítanak, nem könnyű például eltalálni a sómennyiséget: ötvenéves kor felett az ízlelőbimbók fele elhal, így az idősebb korosztály a sósabb ízeket szereti, a zsűrinek viszont fiatalabb tagjai is lesznek, tehát erre is nagyon kell figyelni – mondja Tibor, akiben van egy természetes drukk, de nem izgul, mert tudja, hogy az hibázásra ad lehetőséget.

– A döntő egy megállás nélküli hajsza, ahol minden mozdulatnak nagy a jelentősége. Szikszai Zsolt lesz a commis (a segítő), akivel összeszokott párost alkotunk, a tavalyi fináléban is vele dolgoztam, s remekül tudunk együttműködni.

– Erős a programom, és úgy érzem, mindent megtettem azért, hogy jól szerepeljek – mondta Tibor, és hozzátette: büszke arra, hogy az idén is bekerült az öt legjobb hazai séf közé, azt pedig csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy ez két egymást követő évben sikerült neki. Tiborért október 21-én szurkolhatunk: aki megnyeri a versenyt, a Bocuse d’Or európai döntőjén képviselheti az országot jövő év márciusában – a versenyzőknek pluszmotivációt jelenthet, hogy a kontinensdöntőnek Budapest ad majd otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában