Templomszentelés

2021.10.16. 16:55

Református templom épült Rakamazon – szombaton szentelték fel és adták át ünnepélyesen

Református templomot szenteltek fel és adtak át ünnepélyesen Rakamazon szombaton, ezzel önálló temploma lett a rakamazi református közösségnek.

Fotó: [email protected] +36305431120

Hosszú éveken, évtizedeken át a szomszédos faluba jártak a hívek istentiszteletre, majd a település egyik iskolájában találkozott és imádkozott a gyülekezet, míg saját erőből és adományokból összerakták a pénzt először egy imaházra, majd a templomukra, mert kitartóan hitték, hogy nem maradnak Isten háza nélkül.

A jelenlegi épület terveit végül 2017-ben tették le az egyházkerület asztalára, az építkezéshez a hívek és a magyar állam járult hozzá, 2019 decemberében pedig le is tették az alapkövét a templomnak, ami az Ady Endre úton, a helyi iskolával szemben a település kis ékköve lett. Az ünnepi istentiszteleten dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

– Páratlan ajándékot kaptunk, ami sokáig lehetetlennek tűnt – utalt a rakamaziak nagy álmára, ugyanis a történelem során ezen a településen mindig is egy „maroknyi” református élt, 40-50 tagot számlált egyházuk, s mégis mekkora összetartással és erővel küzdöttek templomukért. – Páratlan ajándék az is, hogy 4 év alatt a Nyírségi Egyházmegyében ez a harmadik Isten háza, ami felépült, üzenve, hogy Isten dicsősége az emberek közé kívánkozik, s mi merjük azt terjeszteni, az evangéliumot hirdetni – tette hozzá a püspök. Elmondta, szeretnék ha központként működne ezután a Rakamazi Református Missziói Egyházközösség.

Az ünnepi istentisztelet után megtartották az egyházközségi közgyűlését, amelyen az építkezésről hallhattunk részletesen, a közösségben szolgáló tiszteletesektől, Koós Ádámtól és Andrássy Gergelytől.

A templomszentelési ünnepségen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett. Kiemelte: Magyarországon és a magyar történelemben a templomépítés mindig hozzátartozott az ország építéshez.

– A templomépítés a jövőbe vetett hitet jelenti. Több mint 3 évtizeddel azután, hogy a kommunista diktatúra megbukott Közép-Európában, úgy tűnik, hogy Nyugat-Európában a materializmus győzedelmeskedik. Nem csupán Marx-szobrot avatnak önmagukat keresztény-demokrata eszmekörhöz soroló politikusok, de meghaladottnak tekintik mindazt, ami az európai életet évszázadokon át meghatározta és széppé tette: a hitet, a hazát, a nemzetet és a kereszténységet. Ha látni akarjuk, hogy milyen jövő vár a kereszténységet elhagyó országokra, elég ha Nyugat-Európa templomaira vetünk egy pillantást. Látjuk, hogyan rombolják le azokat, és koncerttermeket, szállodákat, gyorséttermeket alakítanak ki a helyükön, vagy kerülnek át a muszlimok birtokába. Látjuk azt is, hogyan tűik el a közéletből, az iskolákból a kereszténység, ezzel párhuzamosan hogyan tűnik el a megértés, ellenben erősödik a véleménydiktatúra, s jönnek az élettel olyan összeegyeztethetetlen kényszerek, mint a genderideológia. Éppen ezért olyan időket élünk, amikor különösen nagy szükség van a hitre, mint a megmaradás zálogára – emelte ki Gulyás Gergely. Hozzátette: – Ismét arra van szükség, hogy ha nem is hegyeket mozgatunk meg, de egymásra tegyük a köveket és a téglákat, amellyel közösséget építünk. A kezdetben maroknyi református hívők jól tudták azt, hogy az, ami az életben láthatatlan, sokkal fontosabb, mint az, ami látható. Nem engedték el a hitüket, és nem adták fel az összetartozásukat – hangsúlyozta a miniszter.

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője egy Márai Sándor idézettel nyitotta ünnepi beszédét: – „Alázatosan kell szeretni, hittel. Az egész életnek akkor van csak értelme, ha igazi hit van benne. Isten a szeretetet adta az embereknek, hogy elbírják egymást és a világot.” Bizony minket is a szeretet hozott ide... Ünnepleni jöttünk. Templomot épített a gyülekezet, s ez azt mutatja, hogy Rakamazon – bízom benne, hogy az egész országban is – bízunk a jövőben. Az erő nem mindig a sokaságban van, egy kis közösségben is lehet erő, ami nagyobbá teszi őket, mint egy célok nélküli, hitetlen, de kiterjedt közösséget. Büszke vagyok erre a kitartó gyülekezetre – fűzte hozzá az országgyűlési képviselő, és arra kérte a rakamazi reformátusokat, „lakják be az épületet, járjanak templomba, éljék meg hitüket itt, és a mindennapokban is. (Részletes tudósításunkat a Kelet-Magyarország hétfői számában olvashatják.)

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában