Olvasói levél

2021.11.06. 08:23

„Az első nap végén 60 ezer forintot kért, a másodikon 50 ezret a kőművesmester”

Néhány napja egy parkolóban találkoztam egy régi kedves barátommal – írja olvasónk.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kölcsönös üdvözlés után a napi problémákról beszélgettünk. Elpanaszolta, hogy lakását akarta bővíteni egy helyiséggel, de csak az alapot öntette ki, inkább jobb időkre vár. Mivel kérdőjellé vált arcomat látta, röviden elmondta, mi is történt. A fundamentum elkészítése két napig tartott. Első nap a kőművesmester két segéddel dolgozott, a második nap eggyel. Az első nap végén 60 ezer forintot kért, a másodikon 50 ezret. Tehát összesen 110 ezer forint volt a kifizetett adómentes munkabér. Én csak annyit mondtam neki, most már értem, hogy a környezetemben valószínűleg ezért állt le több építkezés is. Ezután elváltunk, mindketten az autónkba ültünk. Egy darabig a volánt fogva gondolkoztam, mert foglalkoztattak a barátom által elmondottak.

Amikor én építkeztem, talán az összes munkabér lehetett akkora, mint a fenti összeg. De az bizony régen volt. Eltűnődtem. Az is eszembe jutott, hogy a mester két nap alatt adómentesen keresett nyolcvanezer forintot. Hazánkban 300 ezer embernek ennyi a havi nyugdíja úgy, hogy egy életen át levonta tőlük az állam a neki járó részt. Tehát, az előbb említett mester ezt a nyugdíjat két nap alatt megkeresi. Tovább gondolkoztam, s számoltam. A mester öt napi munkával abszolválja egy kezdő tanár havi nettó bérét. Tovább fonva a gondolataimat „megsajnáltam”. Az jutott eszembe, viszont szegény mesternek minimum ötven napszámot kellene egy hónap alatt teljesíteni ahhoz, hogy elérje egy átlagos NB I-es labdarúgó egyhavi nettó fizetését.

Gondolataimat igyekeztem az igazság tükrében vizsgálni és végül egy régi, de ma is aktuális okmány felidézésével próbáltam rendezni. A nagy francia forradalom egy fontos dokumentuma, az Emberi és polgári jogok nyilatkozata (sok mai modern alkotmány alapja) kimondja: minden ember egyenlő, de „…a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.” Végül úgy döntöttem, hogy mindezt leírom, és az olvasóra bízom ezt a nehéz kérdést: ki hasznosabb népünk számára? A kőművesmester, a tanár, vagy az NB I-es focista?

- DR. ERDÉLYI IVÁN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában