Egészség

2021.11.06. 20:00

Eljött az oltások szezonja

Nem szerencsés, ha a pandémia alatt az influenzajárvány is berobban.

KO

Fotó: Dodó Ferenc

Az elmúlt két hét alatt jócskán kétszáz felett jár azoknak a száma, akik az influenza elleni védőoltást beadatták maguknak dr. Gulyás Gábor praxisában. A nyíregyházi háziorvosi körzet az egyik legnagyobb praxis a megyeszékhelyen, ahol 2800 pácienst látnak el, és ahol összesen 2401-en vették fel eddig a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját, és mint megtudtuk, a harmadikért is folyamatosan regisztrálnak. Dr. Gulyás Gábort a jelenleg futó oltási kampányokról kérdeztük.

Egyszerre is lecsaphatnak

A háziorvos elmondta, hogy akik túljutottak a koronavírus elleni védőoltáson, számukra most az influenza elleni az aktuális, még a szezonális járvány kezdete előtt. Az influenza elleni vakcinát mindenkinek ajánlja, nem csak a 60 év felettieknek.

– A tavalyi influenzaszezon nagyon enyhe volt, köszönhetően a maszkviselésnek és a távolságtartásnak, a közösségi programok féken tartásának. Az idei súlyos is lehet, és egyáltalán nem lenne szerencsés, ha egyszerre terjedne a koronavírus-fertőzéssel, arról nem is beszélve, hogy mennyire súlyos állapotot idézhet elő, ha valakit egy időben dönt ágynak mindkét kór. Ennek elkerülésére mindenkinek ajánlom az influenza elleni oltást. Míg korábban a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak volt ingyenes, a tavalyihoz hasonlóan az idén mindenki térítésmentesen kérheti háziorvosától. A praxisomban a 60 év feletti korosztály és a krónikus betegek vették fel zömmel ezidáig, de a légúti betegeknek, az egészségügyi dolgozóknak is ajánlom – emelte ki dr. Gulyás Gábor, hogy az influenza elleni védőoltás és a Covid–19 elleni vakcina miért rendkívül fontos, és mindkettő hatásos a súlyos betegségek vagy halálesetek megelőzésében.

Az idei influenzaszezonra a korábbi évekhez hasonlóan a 3 évesnél idősebbek számára 1,3 millió adag térítésmentes 3Fluart vakcina, a 3 év alatti gyerekeknek négyezer adag térítésmentes Vaxigrip Tetra oltóanyag áll rendelkezésükre, van elég oltóanyag az országban. Rendszerint az a kérdés merül fel az emberekben, hogy szükséges-e valamennyi időt kivárni a két oltóanyagtípus között. Az orvosok két hetet ajánlanak, bár egyes szakmai vélemények szerint ennyit sem kell várni. Azt vegyük figyelembe, hogy a koronavírus elleni oltásnak és a szezonális influenza elleni vakcinának is lehetnek hasonló utóhatásai (hőemelkedés, duzzanat az oltás helyén), ezért is érdemes várni néhány napot a két oltás között.

Biztonsági öv bekapcsolva...

Amióta egyre meredekebben emelkedik mind a napi fertőzöttek, mind a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, egy másik fontos kérdés is foglalkoztatja az embereket, mégpedig: miért kapják el könnyen az oltottak is a vírust?

– Már az oltási kampány legelején hangsúlyoztuk, hogy a vakcina elsősorban a betegség súlyos lefolyásától óv meg. Azt a hasonlatot szoktam hozni a betegeimnek, hogy az oltás olyan, mint az autóban a biztonsági öv, ami nem akadályozza meg a balesetet, de aki be van kötve, megúszhatja a karambolt élve, míg aki nincs, szempillantás alatt kirepülhet a szélvédőn... Az oltásról is hasonlóképp kell gondolkodnunk, mert aki be van oltva és mégis megfertőződik, sokkal nagyobb eséllyel gyógyul meg kórházi kezelések nélkül, mint az oltatlan. Annyit elárulhatok, hogy néhány páciensem a különösen veszélyeztetett csoportba tartozó krónikus betegek közül, két oltás után kapták el a koronavírust, s szerencsére tünetszegényen, otthonukban gyógyulnak jelenleg.

– Én úgy gondolom, hogy akik nem kérték eddig a koronavírus elleni vakcinát, ők valamiféle hibás teóriára építik fel az érvelésüket, nem szakemberre hallgatnak, hanem ismerőseikre, a közösségi médiában és az interneten keringő tudományos alapokat nélkülöző információkra. Sajnos az oltatlanok egy része nehezen mozdítható ki álláspontjából – jegyezte meg a háziorvos.

Mi a különbség?

Dr. Csorbák Tamás rakamazi családorvos úgy látja, hogy akik túl vannak az első két dózison, jelentkeznek a harmadikért is, látva, hogy napról napra emelkedik a fertőzésszám.

– A különböző szerológiai vizsgálatok helyett – hogy biztonságban érezhessék magukat –, sokan felveszik az emlékeztető oltást, és azt tapasztalom, sokkal kevesebbet is kérdeznek mostanság az oltóanyagtípusok lehetséges mellékhatásairól, mintha a kezdeti „bizonytalanság” csökkent volna az emberekben – tette hozzá a doktor.

Majd egyik páciensének példáját is megemlítette, aki a második hullám alatt Covi­d­os volt és kórházi ápolásra is szorult, a két oltás után a napokban ismét megfertőződött, s szerencsére mindössze a náthához hasonló tünetekre panaszkodik. – Ez az óriási különbség, ha oltatlanul vagy oltottan kapja el valaki a vírust! – emelte ki a háziorvos, akitől megkérdeztük, mit szól a november végi oltási kampányhoz. Szerinte valóban felpörgetheti és növelheti az átoltottságot, ha nem kell regisztrálni, ám azt látja, hogy a vidéki emberek nem szívesen utaznak kilométereket az oltópontokra. A doktor praxisában jelenleg is megvárják a betegek, hogy összegyűljön az egy ampullára való létszám (Pfizerből 6 fő, Modernából 10) és a rendelőben oltatják be magukat. Végül az influenza elleni oltásról elmondta: a légúti betegségben szenvedők, a krónikus betegek nála is évente kérik a védőoltást, amit még a hideg, vírusokkal megtűzdelt időszak előtt kell felvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában