Nyíregyháza

2021.11.05. 12:48

Speciális oktatási teret adtak át a Bánkiban (fotók)

Szorosabbra fűzték az együttműködést.

Fotó: Dodó Ferenc

Egy több mint 4 millió forint értékű adománnyal felszerelt, speciális oktatási teret is átadtak a technikumban.

Együttműködési megállapodást kötött pénteken az egyébként már több éves gyümölcsöző munkakapcsolatot ápoló Nyíregyházi Szakképzési Centrum, valamint a Debreceni székhelyű NI Hungary Kft. Ma, amikor az Ipar 4.0 korszakának a küszöbén állunk, nem képzelhető el színvonalas szakemberképzés megfelelő tanműhelyek és technológiai felkészítés nélkül, amihez nagyon sok segítséget tudnak adni az olyan high-tech vállalkozások, mint amilyen az amerikai, de hazai környezetben is tevékenykedő társaság is.

Az NI Hungary Kft. olyan eszközökkel, szolgáltatásokkal és oktatási programmal rendelkezik, aminek köszönhetően 2015 óta magas szinten segítheti a nyíregyházi szakképző iskolát abban, hogy az ott átadott tudás versenyképes lehessen. Ennek a szoros munkakapcsolatnak – amit most még szorosabbra fűztek – eddig az volt az eredménye, hogy évente 10 bánkis diák Debrecenben duális képzés keretében találkozhatott a legújabb ipari technológiákkal, a legsikeresebbek pedig munkavállalóként hosszabb távú lehetőséget is kaptak a cégnél. De a társaság más módon is jelen volt, például úgy, hogy rendhagyó gyakorlati órákat és cégbemutatót tartottak a Szakképzési Centrum országosan elsőként létrehozott Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. A 300 négyzetméter alapterületű, speciális oktatási térben remekül megfér a projektalapú oktatás, a diákok belső indíttatásból kísérletezhetnek, vagy akár olyan – nem ipari – prototípusokat hozhatnak létre, amelyek egyediek, de több nemzetközi versenyen, innovációs szemlén bemutathatók.

Most mindezek az eredmények újabb szintre léphetnek azzal, hogy a társaság segítségével átadhattak egy új, korszerű elektronikai termet, amelybe több mint 4 millió forint értékű műszaki adomány került. Így például korszerű mikroszkópok, forrasztópákák és számítógépek. Az ünnepélyes alkalomból az NI Virtuális Műszerezésért Alapítványa mindjárt egy Ipari elektronikai versenyt is hirdetett a régió 12. és 13. évfolyamos diákjai körében.

– Ez a kapcsolat, amely kezdetben a NI Hungary Kft. és a technikum között duális képzéssel indult, folyamatosan kiszélesedett – mondta el köszöntőjében Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Cetrum főigazgatója. – Ezt az elektronikai versenyt sem először szervezzük meg, illetve több más területeken kerestük meg a kapcsolódási pontokat. Mi csak akkor tudunk jó szakembereket képezni, és megfelelni az ipar és a szakképzés 4.0 elvárásainak, ha folyamatosan impulzusokat kapunk a cégektől, arra vonatkozóan is, milyen szakemberekre van szükség, és hogy mit is kell tudniuk. Azért is példaértékű a közöttünk fennálló munkakapcsolat, mert ma már kézzelfogható dolgokat tudunk felmutatni. Az a szaktanterem, amelyet közösen átadhatunk, példa lehet a továbbiakban más együttműködéseinknél is. Megnéztük, milyen lehetőségeket rejt még számunkra az új szakképzési törvény, és valamennyi területen – pályaorientáció, pályaválasztás, tanár-továbbképzés, versenyek támogatása vagy tanulói segédletek – szeretnénk együttműködni – fogalmazott a főigazgató.

– A NI Hungary Kft. az idén 20 éves, és nagyon büszke vagyok rá, hogy ezalatt folyamatosan figyeltünk arra, hogyan tudjuk a jövő nemzedékét a természettudományok és a műszaki ismeretek iránt fogékonnyá tenni – mindezt már Hosszu Róbert, a cég igazgatója mondta el. – Ma a világban több százezer mérnöki vagy tudományos állás betöltetlen, pedig ezek azok az irányok, amelyekkel a világot élhetővé tudjuk tenni. A technikum az egyik fontos partnerünk, és mi meg tudjuk mutatni a tanulóknak a jelen és jövő technológiáját, a vállalati kultúrát, ami az iskolából kikerülve az egyik legfontosabb ismeret. Olyan szemléletet, ami által problémamegoldó kommunikációs készségekre tudnak szert tenni, amivel elérhetik a karriercéljaikat. Ezt a közös munkát most eérőssebbé szőjük és formalizáljuk. A diákok olyan eszközökön tanulhatnak, amelyekkel az iparban is találkozni fognak. És a jövőben is azon fáradozunk, hogy a tananyagokat frissen tartsuk, vagy akár angolul elkészítsük, ugyanakkor szeretnénk a kompetenciák fejlesztésében is segíteni – hallhattuk, ami után kölcsönösen aláírták a stratégiai együttműködés dokumentumait, amelyeket Pájer Attila, a SZC kancellárja is ellátott kézjegyével.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában