Nyíregyháza

2021.11.25. 14:36

Számukra a legfontosabbak a rájuk bízott gyermekek

Születésnapi ajándékként egy kívül-belül teljesen megújult épületet kapott a most tízéves nyíregyházi Csodavár, egészen pontosan azok a gyermekek és szüleik, akik nap mint nap igénybe veszik az intézmény szolgáltatásait.

KM

Mielőtt a kicsik birtokba vették játékokkal teli, színes birodalmukat, Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke összefoglalta az elmúlt egy évtized történéseit és elmondta: annak idején megálmodtak egy szakmai programot, hogy segíthessenek az érintett családoknak, és szerencsére bebizonyosodott, hogy amit kitaláltak, nem csak leírva, a szavak szintjén működik, de a mindennapokban is.

Folyamatos megújulás

– A Csodavárban, ami komoly ellátásbeli hiányosságokat pótol, a korai fejlesztésre szoruló gyermekek mindent megkapnak, amire a fejlődésükhöz szükség van. A központ integrált játszóházként, táborhelyként és programhelyszínként is működik, kollégáimmal pedig esélyt szeretnénk adni a hátránnyal induló gyerekeknek arra, hogy teljes életet éljenek.

– Az elmúlt tíz év alatt összesen 700 gyereknek tudtunk korai fejlesztést biztosítani, programjainkon pedig több ezer család vett részt. Ez a feladat nem könnyű, csak elhivatott szakemberek képesek arra, hogy jól és hatékonyan csinálják, de szerencsére a mi kollégáink ilyenek – mondta az elnök, aki megköszönte a támogatóik, a külföldi partnereik és a város támogatását. Úgy fogalmazott, segítőik nélkül nem tudnának folyamatosan megújulni, s a legmagasabb szintű ellátást nyújtani.

Megvalósított ötletek

– Mindig is nagyra értékeltem a Csodavárban dolgozók munkáját, mert azt láttam, hogy hatékonyan segítik a hátrányokkal küzdő gyerekek értelmi és érzelmi fejlődését. Hosszú távra terveznek, és nem csak kiváló ötleteik vannak, de meg is valósítják azokat – így fogalmazott dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere, aki arról is beszélt, hogy Nyíregyháza sokat tesz a fogyatékkal élőkért, s példaként hozta a fogyatékosságügyi tanács megalakulását.

A megújult Csodavár kulcsát az intézmény vezetője, Buda Barna vette át, és azt mondta, a beruházásnak köszönhetően még az eddigieknél is jobb körülmények között fogadhatják a fejlesztésre vagy kikapcsolódásra váró kicsiket és szüleiket. – Számunkra a ránk bízott gyerekek a legfontosabbak, mi értük dolgozunk – tette hozzá.

A pályázati forrásból, mintegy 100 millió forintból megvalósult beruházás során kicserélték a nyílászárókat, padlófűtést építettek be, fejlesztő eszközöket vásároltak, az udvaron pedig egy új játszótér is várja a kicsiket, akik a köszöntők és a kulcsátadás után azonnal kipróbálták a játékokat: voltak, akik belevetették magukat a színes labdarengetegbe, mások a játékkonyhán főzték meg az ebédet, és nagy sikere volt annak a virtuális szőnyegnek is, ami alatt csillagok és kishajók táncoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában