Tiszavasvári

2021.11.09. 15:22

Szódagyárat is építettek a szik mellé

A tó kiszáradásakor a szóda a felszínen kiválik, „kivirágzik”.

KM

A tó vízháztartása teljesen az időjárástól függ

Fotó: KM

Sorozatunkban azokat az értékeket mutatjuk be, amiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság tagjai beválasztottak a megyei gyűjteménybe.

Mocsár a katonai térképen

A természeti értékek között ott találjuk a Fehér-szik elnevezésű területet, ami Tiszavasváritól 4 kilométerre keletre, a 36-os műút mentén található. A Fehér-szik kiemelkedő természeti érték, 1977 óta áll természetvédelmi oltalom alatt. Már az 1781–89-ben készült katonai térképen is mint mocsár szerepel ez a homokos löszbe mélyült völgyben elhelyezkedő lefolyástalan, minden oldalról „dombokkal” határolt terület. Geológiai szempontból nézve újkori képződmény.

Évszázadokon át gyűjtötték

A tó vízháztartása lefolyástalansága miatt teljesen az időjárástól függ. Kialakulása alacsony vízviszonyokat feltételez. A medencében a szikesedés a később megemelkedett talajvíz miatt indult meg. Talaja a felszíntől karbonátos, kérges réti szolonyec, nagy szódatartalommal. A tó kiszáradásakor a szóda a felszínen kiválik, „kivirágzik”. A helybeliek a sziksót évszázadokon keresztül gyűjtötték, sőt a XVIII. században szódagyárat is építettek itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában