egyetem

2021.11.09. 11:00

Változtak a felvételi pontszámítási szabályai

KM

A korábbinál több tanulmányi versenyért jár pluszpont, és könnyebben juthatnak be az egyetemekre, főiskolákra azok is, akik önkéntes katonai szolgálatot teljesítenek. A kétéves felsőoktatási szakképzések hallgatói is jól jártak a módosításokkal, egyszerűbb lesz továbbtanulniuk alapszakokon.

Több versenyért jár pont

Alap- és osztatlan szakra csak azok juthatnak be, akik legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tettek, a tév­hitekkel ellentétben nyelvvizsga nem kell a felvételihez – ezt a követelményt végül nem vezették be. A korábbinál több tanulmányi versenyért jár többletpont: a korábbiakon túl az „Ifjú tudósok” tudományos középiskolai vetélkedőn elért az 1. helyért 100, a 2. helyért 50, a harmadikért pedig 25 pont jár, ha a diák történelemből, biológiából, kémiából, irodalomból, fizikából vagy informatikából versenyzett. Továbbá többletpontot érnek a nemzetközi diák­olimpiai eredmények is. Az önkéntes katonai szolgálatért 16, 32, vagy akár 64 pontot is kaphatnak a felvételizők attól függően, teljesítik-e a szakkiképzést, és hány hónapos szolgálatot vállalnak – olvasható az eduline.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában